ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να διαλέξετε τα κατάλληλα σνακς για αύξηση βάρους

01 Αυγούστου 2023, 09:00

images

Τα σνακς (μικρά, πρόχειρα γεύματα) είναι χρήσιμα στη διαχείριση βάρους, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των κιλών σε ανθρώπους που λόγω σωματικής ή ψυχικής ασθένειας έχουν αδυνατίσει υπερβολικά. Το πώς συμπεριλαμβάνετε τα σνακς στο διατροφικό σας πρόγραμμα, καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο σας επηρεάζουν. Τα σνακς είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων όταν προστίθενται μεταξύ των γευμάτων. Η αύξηση βάρους επιτυγχάνεται με πλεόνασμα θερμίδων. Θα πρέπει να αυξήσετε σταδιακά την πρόσληψη θερμίδων στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής για να επιτύχετε υγιή αύξηση βάρους.

Το σνακ μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Η κατανάλωση 300 έως 500 περισσότερων θερμίδων από όσες κάψατε , συνιστάται για αργή κι υγιή αύξηση βάρους.

Μπορείτε να επιλέξετε τα καλύτερα σνακς με τα ακόλουθα κριτήρια:

⦁ Διακρίνοντας μεταξύ απλών και σύνθετων υδατανθράκων. Οι απλοί υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη, είναι πλούσιοι σε θερμίδες αλλά φτωχοί σε θρεπτικά συστατικά. Χρειάζεστε σνακς πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που είναι επίσης υψηλά σε θερμίδες. Επομένως, οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και η βρώμη, είναι καλύτερες επιλογές ως πηγές υδατανθράκων, επειδή είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Β και φυτικές ίνες καθώς και σε θερμίδες.

⦁ Επιλέγοντας σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά λιπαρά. 1 γραμμάριο λίπους δίνει 9 θερμίδες που είναι καλύτερες από αυτές που παρέχουν οι υδατάνθρακες ή οι πρωτεΐνες. Ωστόσο, το είδος του λίπους είναι πολύ σημαντικό. Η κατανάλωση ανθυγιεινών λιπαρών, όπως τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά, θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί. Αντίθετα, πηγές ακόρεστων λιπαρών, όπως ξηροί καρποί, σπόροι, αβοκάντο και ελαιόλαδο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενώ φτιάχνετε σνακς. Εάν αγοράζετε συσκευασμένα σνακς, διαβάστε την ετικέτα διατροφικών στοιχείων.

⦁ Προσθέτοντας πρωτεΐνη για αύξηση μυών. Η μυϊκή αύξηση είναι το κλειδί για την υγιή αύξηση βάρους. Πρέπει να ασκηθείτε και να λάβετε αρκετή πρωτεΐνη για να αποκτήσετε μυϊκή μάζα. Τα σνακς μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε πρωτεΐνη. Οι πηγές πρωτεΐνης για τα σνακς σας, περιλαμβάνουν γάλα με πλήρη λιπαρά, γιαούρτι, βραστά αυγά και φασόλια.

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές που λαμβάνουν υπόψη τις ατομικές συνθήκες υγείας και τις διατροφικές απαιτήσεις.


Σχετικά Άρθρα