ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να απολαύσετε το φαγητό αποφεύγοντας την αύξηση βάρους

14 Ιανουαρίου 2022, 10:00

images

Το να μασάμε καλά την τροφή, αποτελεί μια υγιεινή διατροφική συμβουλή που όλοι έχουμε ακούσει. Πρόσφατα, η Δρ Yuka Hamada και ο καθηγητής Naoyuki Hayashi από το Πανεπιστήμιο Waseda της Ιαπωνίας, δημοσίευσαν μια μελέτη που παρέχει μια αιτιώδη σύνδεση μεταξύ της μάσησης και της DIT, δηλαδή της θερμογένεσης που προκαλείται από τη διατροφή. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Η DIT, γνωστή και ως η θερμική επίδραση της κατανάλωσης τροφής, αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη και αποτρέπει την αύξηση βάρους. Νωρίτερα, η ομάδα ανακάλυψε ότι η αργή κατανάλωση φαγητού και η σχολαστική μάσηση όχι μόνο αύξησαν τη DIT αλλά και ενίσχυσαν την κυκλοφορία του αίματος στη περιοχή της κοιλιάς. 

Αν και αυτές οι μελέτες συνέδεσαν τη DIT που προκαλείται από τη μάσηση, με αυξημένη πέψη και δραστηριότητα που σχετίζεται με την απορρόφηση από το έντερο, άφησαν περιθώρια για περαιτέρω διερεύνηση μερικών κρίσιμων σημείων. Ο Hayashi εξηγεί: «Δεν ήμασταν σίγουροι αν το μέγεθος της μπουκιάς που εισήλθε στον πεπτικό σωλήνα συνέβαλε στην αύξηση της DIT που παρατηρήθηκε μετά από αργή κατανάλωση φαγητού».

Η μελέτη περιελάμβανε τρεις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές ημέρες. Στη δοκιμή ελέγχου, ζήτησαν από τους εθελοντές να καταπίνουν 20 ml υγρής τροφής κάθε 30 δευτερόλεπτα. Στη δεύτερη δοκιμή, οι εθελοντές κράτησαν την ίδια δοκιμαστική τροφή στο στόμα τους για 30 δευτερόλεπτα χωρίς να μασήσουν, επιτρέποντας έτσι την παρατεταμένη γεύση πριν από την κατάποση. Τέλος, στην τρίτη δοκιμή μελέτησαν την επίδραση τόσο της μάσησης, όσο και της δοκιμής. Οι εθελοντές μάσησαν τη δοκιμαστική τροφή των 20 ml για 30 δευτερόλεπτα με συχνότητα μία φορά ανά δευτερόλεπτο και στη συνέχεια την κατάπιαν.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αποδείχθηκαν ενδιαφέροντα. Ωστόσο, όπως περιγράφει ο Hayashi, «βρήκαμε ότι η DIT ή η παραγωγή ενέργειας αυξήθηκε μετά την κατανάλωση ενός γεύματος και αυξήθηκε με τη διάρκεια της διέγερσης της γεύσης και τη διάρκεια της μάσησης». 

Η μελέτη τόνισε ότι η καλή μάσηση, η οποία αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη, μπορεί πράγματι να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου. Ο Hayashi καταλήγει, «ενώ η διαφορά στην ενεργειακή δαπάνη ανά γεύμα είναι μικρή, το συνολικό αποτέλεσμα που συγκεντρώνεται κατά τη διάρκεια πολλαπλών γευμάτων, που λαμβάνονται κάθε μέρα και 365 ημέρες το χρόνο, είναι σημαντικό».



Σχετικά Άρθρα