ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς μπορούν οι άνδρες να χάσουν βάρος αποτελεσματικά και υγιεινά;

29 Δεκεμβρίου 2023, 16:00

images

Η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης προσέγγισης στη δίαιτα μπορεί να παρέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να φαίνεστε και να αισθάνεστε καλύτερα. Ωστόσο, οι διατροφικές ανάγκες των ανδρών και των γυναικών είναι διαφορετικές.

«Η κύρια φυσιολογική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι ότι οι άνδρες είναι συνήθως ψηλότεροι, ζυγίζουν περισσότερο και έχουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα σε σύγκριση με τις γυναίκες», λέει η Jessie Fragoso, διαιτολόγος στο CalOptima, ένα κοινοτικό πρόγραμμα υγείας που εξυπηρετεί ευάλωτους κατοίκους στο Orange Country της California.

Η ύπαρξη υψηλότερης αναλογίας μυών προς λίπος συνήθως σχετίζεται με υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι άνδρες τείνουν να έχουν υψηλότερες ανάγκες σε θερμίδες και πρωτεΐνες, προσθέτει η Liz Weinandy, διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Ohaio στο Columbus. Δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο μυστικό προκειμένου να χάσουν κιλά οι άνδρες, αναφέρει το U.S. News.

Ωστόσο, μια σταθερή προσέγγιση είναι να τρώτε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων: λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως , γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και πρωτεΐνες, όπως φασόλια, αυγά και άπαχα κρέατα. Οι ακόλουθες δίαιτες, οι οποίες δίνουν έμφαση σε αυτά τα στοιχεία, καθώς και σε άφθονα μακροθρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, μπορούν να βοηθήσουν τους άνδρες να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν την υγεία τους:

- Μεσογειακή διατροφή.

- Δίαιτα DASH.

- Paleo δίαιτα.

- Κέτο δίαιτα.

Αν θέλετε να χάσετε βάρος, ακολουθούν ορισμένες συγκεκριμένες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να το κάνετε:

Προσέχετε τη θερμιδική σας πρόσληψη.

Αυξήστε την πρόσληψη πρωτεΐνης.

Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών.

Περιορίστε τα κακά λίπη.

Αυξήστε την πρόσληψη ωμέγα-3.

Δώστε προσοχή στις βιταμίνες και τα μέταλλα.

Ακούστε το σώμα σας.

Ο διαιτολόγος Roy Gildersleeve συνιστά να λαμβάνετε εξατομικευμένες συμβουλές από γιατρό ή διαιτολόγο «πριν ξεκινήσετε μια «δίαιτα». Όχι μόνο μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε ένα συγκεκριμένο σχέδιο σχετικά με τις προσωπικές ανάγκες και τους στόχους σας, αλλά (μπορούν) επίσης να σας αποτρέψουν από δίαιτες ή προϊόντα που όχι μόνο είναι αναποτελεσματικά αλλά θα μπορούσαν να είναι ακόμη κι επικίνδυνα».




Σχετικά Άρθρα