ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς η καφεΐνη επηρεάζει τη ροή του αίματος

14 Νοεμβρίου 2023, 10:00

images

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition, αναλύει  τον αντίκτυπο της πρόσληψης καφεΐνης στην εγκεφαλική ροή αίματος σε νεαρά, υγιή άτομα.

Συνολικά 45 φοιτητές μεταξύ 18 και 22 ετών συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, κανένας από τους οποίους δεν έπινε τακτικά καφέ. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι συμμετέχοντες στη μελέτη, ανέφεραν ότι κατανάλωναν 1 έως 2 φλιτζάνια καφέ καθημερινά σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, όπως κατά την περίοδο των εξετάσεων.

Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν τυχαία σε 3 ομάδες, με κάθε ομάδα να αποτελείται από 15 συμμετέχοντες. Στις ομάδες με χαμηλή και υψηλή πρόσληψη καφεΐνης, οι συμμετέχοντες έλαβαν 45 mg και 120 mg καφεΐνης σε κάψουλες, αντίστοιχα. Στην ομάδα ελέγχου χωρίς καφεΐνη, δόθηκε στους συμμετέχοντες placebo.

Οι ερευνητές έκαναν διακρανιακό υπερηχογράφημα Doppler για τη μέτρηση της ταχύτητας ροής στη μέση εγκεφαλική αρτηρία πριν από την κατανάλωση καφεΐνης και 30 λεπτά μετά την κατανάλωση καφεΐνης. Κατά τη λήψη των μετρήσεων ταχύτητας, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εκτελέσουν λειτουργικά τεστ που αξιολόγησαν τον υποαερισμό και υπεραερισμό, καθώς και 3 γνωστικές δραστηριότητες που αξιολογούν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, την επίλυση προβλημάτων λεξιλογίου και την επίλυση μαθηματικών προβλημάτων.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η μελέτη ήταν ότι η πρόσληψη καφεΐνης επηρεάζει έντονα το καρδιαγγειακό σύστημα και παρεμβαίνει στις ταχύτητες ροής του αίματος της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας με δοσοεξαρτώμενο τρόπο. Τέλος, τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η μείωση των εγκεφαλικών αρτηριακών ταχυτήτων που προκαλείται από την καφεΐνη, θα μπορούσε να οφείλεται σε αγγειοδιαστολή των εγκεφαλικών αρτηριών.

Σχετικά Άρθρα