ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς ένα ποτήρι κρασί μπορεί να βοηθήσει στη μείωση κινδύνου για διαβήτη τύπου 2

08 Μαρτίου 2022, 10:00

images

Η κατανάλωση κρασιού με το δείπνο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με πιλοτική μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο Επιδημιολογίας και Πρόληψης, Lifestyle & Cardiometabolic Health 2022.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 312.000 ενήλικες που ανέφεραν ότι καταναλώνουν τακτικά αλκοόλ. Κανένας από αυτούς δεν είχε διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο στην αρχή της μελέτης. Τα άτομα που μείωσαν την κατανάλωση αλκοόλ κατά την περίοδο της μελέτης αποκλείστηκαν από αυτή.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο 11 χρόνια. Σε εκείνο το διάστημα, περίπου 8.600 ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2. Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι η κατανάλωση αλκοόλ με τα γεύματα συσχετίστηκε με 14% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με την κατανάλωση χωρίς φαγητό. Αυτό το όφελος συνδέθηκε με την κατανάλωση κρασιού έναντι άλλων τύπων αλκοολούχων ποτών. Οι ερευνητές δεν συνέλεξαν δεδομένα για το χρόνο των γευμάτων.

Ένα στοιχείο της μελέτης είναι ότι το 95% των συμμετεχόντων ήταν λευκοί ενήλικες ευρωπαϊκής καταγωγής. Δεν είναι γνωστό εάν αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να γενικευθούν.

Η Δρ. Kathleen Wyne είναι ενδοκρινολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο. Όπως δήλωσε, το σύνολο των δεδομένων υποδηλώνει ότι το κρασί μπορεί να είναι καλό για κάποιον με προδιαβήτη ή διαβήτη. «Αλλά μόνο ένα ποτήρι», τόνισε!

"Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 2 και πίνουν μέτρια ποσότητα κρασιού έχουν χαμηλότερη θνησιμότητα", πρόσθεσε. Οι λόγοι για αυτό δεν είναι ξεκάθαροι. «Η κατανάλωση κρασιού μπορεί να είναι δείκτης για υγιεινή διατροφή, χαλάρωση και λιγότερο άγχος», είπε η Wyne. «Ή μπορεί να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στο κρασί που βοηθά στην επιβράδυνση του διαβήτη».

Ο Δρ. Joseph Barrera, ενδοκρινολόγος στο νοσοκομείο Providence Mission στο Mission Viejo της Καλιφόρνια, συμπλήρωσε ότι «σε ένα άτομο που μπορεί να έχει αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, όπως οικογενειακό ιστορικό ή ΔΜΣ άνω του 25, η μέτρια πρόσληψη κρασιού μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη».

«Ο συγχρονισμός του με τα γεύματα μπορεί να είναι πιο ωφέλιμος για την πρόληψη της πιθανής εμφάνισης διαβήτη», πρόσθεσε. "Τα άτομα με προδιαβήτη έχουν τα περισσότερα να κερδίσουν. Αλλά εάν διατρέχετε χαμηλό κίνδυνο διαβήτη και δεν πίνετε αλκοόλ, δεν θα είχε νόημα να αρχίσετε να πίνετε. Ομοίως, εάν έχετε διαβήτη και δεν πίνετε αλκοόλ, δεν πρέπει να ξεκινήσετε να πίνετε», κατέληξε ο Barrera. 

Σχετικά Άρθρα