ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ψευδάργυρος και φυλλικό οξύ βοηθούν στην υπογονιμότητα των ανδρών

06 Φεβρουαρίου 2020, 09:05

images

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα ανακάλυψαν ότι μία διατροφή πλούσια σε ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ μπορεί να βοηθήσει κάποιους να αντιμετωπίσουν την ανδρική υπογονιμότητα.

Να σημειωθεί ότι οι κυριότερες πηγές ψευδαργύρου είναι ζωικής προέλευσης, επομένως τα άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή ή αποφεύγουν το κρέας είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν έλλειψη. Τρόφιμα πλούσια σε ψευδάργυρο είναι τα όστρακα, το κρέας, το τυρί, το κοτόπουλο, τα κάσιους, τα ρεβίθια και το μπρόκολο.

Τροφές με σημαντική περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ ή βιταμίνη Β9 είναι το συκώτι, τα αβγά, οι μπανάνες, τα αβοκάντο, οι φράουλες, οι ηλιόσποροι, οι φακές και τα ρεβίθια.

Εργασίες από διάφορε;ς ερευνητικές ομάδες, έχουν δείξει ότι οι άνδρες που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν θα πρέπει να αυξήσουν την ημερήσια πρόσληψη φυλλικού οξέος καθώς μία τέτοια κίνηση μειώνει τη συχνότητα των χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο σπέρμα. Δηλαδή πρέπει πιθανώς να υπερβούν τα 400 μg που θεωρείται η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για τους ενήλικες.

Η τελευταία ερευνητική προσπάθεια όμως από τους επιστήμονες του Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD), που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA, μας πάει ένα βήμα ακόμα πιο πέρα τονίζοντας ότι πρέπει όλοι οι άνδρες που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί να λαμβάνουν αυξημένες ποσότητες φυλλικού οξέος και ψευδαργύρου για να έχουν υγιές σπέρμα.

Αν μη τι άλλο, είναι γνωστό ότι το φυλλικό οξύ μάς χρειάζεται για τη δημιουργία των κυττάρων, για τη σύνθεση του DNA και του RNA. Και όχι μόνον αυτό αλλά σε συνεργασία με τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Β12 βοηθά τον οργανισμό μας στο να μεταβολίζει τις πρωτεΐνες.


Σχετικά Άρθρα