ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προστατεύουμε τους νεφρούς μας...απολαμβάνοντας

29 Ιουλίου 2022, 16:00

images

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Nephrology, η κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ). Τα ίδια ευρήματα αναφέρουν ότι αυτή η τροφή προστατεύει ταυτόχρονα τον οργανισμό έναντι του πρόωρου θανάτου.  

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Koushu Wang, από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong στη Γιουχάν της Κίνας ανέλυσε ιατρικά στοιχεία 6.072 ενηλίκων από ΗΠΑ, ηλικίας 20 ετών και άνω. Στόχος της μελέτης ήταν να προσδιοριστεί ποια σχέση συνδέει την κατανάλωση ξηρών καρπών με τους κινδύνου για θνησιμότητα από τη χρόνια νεφρική νόσο.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι κατανάλωναν ξηρούς καρπούς από μία έως έξι φορές την εβδομάδα εμφάνιζαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο να έρθουν αντιμέτωποι με τη νόσο. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι άτομα που δεν πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο και καταναλώνουν ξηρούς καρπούς μείωναν σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο, αλλά και από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Παρατηρήθηκε επίσης αντιστρόφως ανάλογη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών σε καθημερινή βάση και της θνησιμότητας από κάθε αιτία στον πληθυσμό όσων πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο.


Σχετικά Άρθρα