ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσπαθείτε να αδυνατίσετε; Μην βάζετε ζάχαρη στον καφέ σας

09 Οκτωβρίου 2023, 09:00

images

Η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ, έχει συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά μιας σειράς παθήσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιαγγειακών παθήσεων. 

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, αναφέρει ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται και με την απώλεια βάρους. Ωστόσο, υπάρχει μία προϋπόθεση: πρέπει να πίνετε τον καφέ σας χωρίς ζάχαρη.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, ο καφές καταναλώνεται συχνά μαζί με ζάχαρη, τεχνητά γλυκαντικά, κρέμα ή σιρόπι. Οι ίδιοι ήθελαν να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της ποσότητας και της ποιότητας καφέ που καταναλώνουν τα άτομα και της αλλαγής στο βάρος τους όταν σταμάτησαν να προσθέτουν ζάχαρη.

Η μελέτη παρακολούθησε 48.891 άτομα από τη μελέτη Nurses’ Health Study, 83.464 άτομα από τη Nurses’ Health Study II και 22.863 άτομα από την Health Professional Follow-up Study. Ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων και ποτών. Συλλέχθηκαν δεδομένα για την ποσότητα καφέ που έπιναν —και με καφεΐνη όσο και χωρίς καφεΐνη— καθώς και για το τι επέλεξαν να προσθέσουν σε αυτόν ως γλυκαντικό.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα για να προσδιορίσουν ποιες σχέσεις υπήρχαν μεταξύ της πρόσληψης καφέ και του βάρους των ανθρώπων καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης. Διαπίστωσαν ότι η αύξηση της κατανάλωσης κατά φλιτζάνι καφέ χωρίς ζάχαρη, συνδέθηκε με μείωση του βάρους κατά περίπου 0,12 κιλά.

Παράλληλα, όταν οι συμμετέχοντες αύξησαν την ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης κατά ένα κουταλάκι του γλυκού σε οποιοδήποτε φαγητό ή ποτό, πήραν 0,09 κιλά. Η ερευνητική ομάδα σημείωσε επιπλέον ότι οι αλλαγές στην πρόσληψη καφέ ή ζάχαρης είχαν ισχυρότερη επίδραση στο βάρος, τόσο σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, όσο και σε νεότερους ανθρώπους.

Κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι η καφεΐνη επηρέασε επίσης το βάρος. Όταν η πρόσληψη καφεΐνης αυξήθηκε κατά 100 χιλιοστόγραμμα, η ποσότητα καφεΐνης που βρέθηκε σε ένα φλιτζάνι καφέ, η αύξηση βάρους μειώθηκε κατά 0,08 κιλά.

Με βάση τα ευρήματά τους, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, ενώ η αυξημένη πρόσληψη καφέ βοηθούσε τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, η προσθήκη ενός κουταλιού του γλυκού ζάχαρη ακύρωνε αυτό το αποτέλεσμα. Επομένως, οι ειδικοί προτείνουν ότι, αν θέλετε να χάσετε βάρος, ο καφές χωρίς ζάχαρη είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχετε αυτό το στόχο.

Εάν θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη καφέ, ωστόσο, να γνωρίζετε ότι η πρόσθετη πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να έχει ορισμένες παρενέργειες, όπως νευρικότητα ή αϋπνία. Μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, γεγονός που πιθανώς να έχει αρνητικό αντίκτυπο για την υγεία σας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε συγκεκριμένες ανησυχίες για την υγεία σας που μπορεί να συσχετίζονται με την πρόσληψη καφεΐνης.

Σχετικά Άρθρα