ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στην κατανάλωση καφεΐνης από διάφορα ροφήματα

14 Αυγούστου 2021, 09:00

images

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Clinical Pharmacology αποτελεί την πρώτη που συνδέει την υψηλή κατανάλωση καφεΐνης σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τη νεφρική αποβολή ασβεστίου, νατρίου και κρεατινίνης σε υγιείς ενήλικες. Δηλαδή συνδέει την καφεΐνη με την οστεοπόρωση.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μασήσουν μια τσίχλα καφεΐνης και ένα placebo (εικονικό σκεύασμα) επί πέντε λεπτά κάθε δύο ώρες σε διάστημα 6 ωρών (800 mg συνολικά) για να διερευνήσουν τις επιπτώσεις της καφεΐνης στη ρύθμιση του ασβεστίου στο σώμα από τους νεφρούς, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υψηλές δόσεις καφεΐνης -ποσότητα που αντιστοιχεί σε οκτώ κούπες καφέ- σε διάστημα 6 ωρών αύξησαν κατά 77% το ποσοστό του ασβεστίου που αποβάλλεται από τον οργανισμό με την ούρηση, μια δυνητικά επιβλαβή απώλεια για την υγεία των οστών.

Εκπέμποντας σήμα κινδύνου, η Δρ Hayley Schultz ανέφερε «η καφεΐνη αποτελεί την πιο διαδεδομένη ψυχοτρόπα ουσία παγκοσμίως, με το 80% των ενηλίκων να καταναλώνει τουλάχιστον ένα ποτό με καφεΐνη την ημέρα». Όπως εξηγεί, καταναλώνεται από ανθρώπους κάθε επαγγέλματος, ιδιότητας και ηλικίας –ακόμα και εφήβους– για να ξεκινούν την ημέρα τους και να παραμένουν σε διέγερση ωστόσο, αυτό που, καθώς φαίνεται, περνά απαρατήρητο, είναι οι συνέπειες της υπερκατανάλωσης καφεΐνης.

Η μέση ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης ανέρχεται στα 200 mg περίπου την ημέρα (δύο κούπες καφές). Η μεγάλη υπέρβαση αυτού του ορίου αποδεικνύεται επικίνδυνη, ιδίως για ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι έφηβοι που τα οστά τους βρίσκονται ακόμα σε ανάπτυξη, οι επαγγελματίες αθλητές που την καταναλώνουν για καλύτερες επιδόσεις, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν συχνά χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα λόγω των ορμονικών μεταβολών και δεν λαμβάνουν κάποιο συμπλήρωμα και οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες.

Σχετικά Άρθρα