ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προσοχή στα τηγανητά και περισσότερο στις τηγανητές πατάτες

08 Μαΐου 2020, 10:00

images

Το πιο διαδεδομένο φαγητό παγκοσμίως, το πιο αγαπημένο έδεσμα των μικρών παιδιών, η πιο μεγάλη "κρυφή αμαρτία" μεταξύ των γιαγιάδων και των εγγονιών τους είναι οι τηγανητές πατάτες. 

Οι πατάτες συνοδεύουν πολλά φαγητά ή καταναλώνονται ως κυρίως πιάτο μόνες τους. Ψητές στο φούρνο, βραστές ή σε πουρέ αποτελούν μια καλή πηγή υδατάνθρακα που χορταίνει και δίνει δύναμη. Τηγανητές όμως μας κάνουν απλά κακό, όσο κι αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε.

Το τηγάνισμα

Ο πιο ανθυγιεινός τρόπος μαγειρέματος είναι το τηγάνισμα, καθώς κατά την διάρκειά του αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες 175-200 C. Επίσης με το τηγάνισμα καταστρέφεται μεγάλο μέρος των αντιοξειδωτικών και των βιταμινών που περιέχει ένα λαχανικό ενώ το μέσο που χρησιμοποιείται είναι κάποιο λίπος, που στα εστιατόρια είναι συνήθως και κακής ποιότητας. 

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι λοιπόν ποιο λίπος είναι το πιο καλό και με ποιο τρόπο θα απορροφήσει το τρόφιμο όσο πιο λίγο γίνεται...

Το ποσό της λιπαρής ύλης που απορροφάται εξαρτάται από τον τρόπο τηγανίσματος και από το μέγεθος του τροφίμου. Έτσι, ενώ στις τηγανιτές πατάτες απορροφάται περίπου το 0,2% της λιπαρής ύλης, στα τσιπς μπορεί να φθάσει μέχρι και το 15%.

Πάντως μία μερίδα τηγανιτές πατάτες (100 γραμμάρια) μας δίνουν: Ενέργεια: 280 Kcal, λιπαρά: 15,5 γραμ.. κορεσμένα λιπαρά:  5,8 γραμ. και υδατάνθρακες: 34 γραμ.

Ο σωστός τρόπος τηγανίσματος

Καλό είναι όταν θέλουμε να τηγανίσουμε πατάτες, να είναι χοντροκομμένες καθώς έτσι απορροφούν τη μισή ποσότητα σε λίπος σε σύγκριση με τις λεπτοκομμένες ή τα τσιπς. Επίσης χρησιμοποιώντας απορροφητικό χαρτί μόλις τις βγάλουμε από τη τηγάνι, βοηθάμε στο να χάσουν αρκετό από το λάδι που απορρόφησαν. Και η καλύτερη επιλογή λαδιού είναι το ελαιόλαδο καθώς λόγω της σύστασης του, δεν οξειδώνεται όσο τα υπόλοιπα λάδια και αντέχει στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος (πάνω απο 180 οC). 

Πόσες φορές μπορώ να χρησιμοποιήσω το ίδιο λάδι για τηγάνισμα;

Ο χρόνος τηγανίσματος καλό είναι να μην ξεπερνά τα 4-5 λεπτά και η θερμοκρασία να είναι περίπου μεταξύ 160-180 C για το ελαιόλαδο ενώ για το σπορέλαιο χαμηλότερη από 160 C. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τηγάνισμα ως και οκτώ φορές (αλλά καλύτερα να το χρησιμοποιούμε 2-3), ενώ το απλό ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως δύο φορές.

Τα σπορέλαια, θα πρέπει να αλλάζονται μετά από κάθε τηγάνισμα επειδή οξειδώνονται. Το ίδιο ισχύει για το φρέσκο βούτυρο και τις μαργαρίνες. Η επαναλαμβανόμενη χρήση τους, δημιουργεί ελεύθερες ρίζες οι οποίες σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκινογενέσεις.

Τα "ένοχα" ακρυλαμίδια

Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία η οποία παράγεται στα τρόφιμα με το ψήσιμο ή το τηγάνισμα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι μια άκρως επιβαρυντική για τον οργανισμό ουσία διότι προκαλεί μέχρι και μετάλλαξη σε μόρια τα οποία τελικά μπορεί να οδηγήσουν σε καρκινογένεση.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα