ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρόληψη ψυχικών προβλημάτων μέσω διατροφής

09 Δεκεμβρίου 2023, 09:00

images

Σύμφωνα με μελέτη από τη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Brain Behavior and Immunity υπάρχει ένας διατροφικός τρόπος πρόληψης για τις ψυχικές διαταραχές όπως είναι η κατάθλιψη.

Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Δρ Alban Gaultier, ισχυρίζεται ότι υπάρχει σύνδεση του εντερικού μικροβιώματος με την ψυχική υγεία και μάλιστα ενός συγκεκριμένου γαλακτοβάκιλλου (Lactobacillus).

«Η ανακάλυψη αυτή φωτίζει τον τρόπο με τον οποίο ο γαλακτοβάκιλλος που κατοικεί στο έντερο επηρεάζει τις διαταραχές της διάθεσης, συντονίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα» δήλωσε ο Gaultier, από το τμήμα Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, προσθέτοντας ότι τα συμπεράσματά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θεραπευτική λύση έναντι της κατάθλιψης και του άγχους.

Οι ερευνητές αξιοποίησαν την τροποποιημένη χλωρίδα Schaedler (Altered Schaedler Flora), που αποτελείται από 8 μικροοργανισμούς οι οποίοι αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και αποτελείται από δύο στελέχη γαλακτοβάκιλλου και έξι ακόμα βακτηριακά στελέχη. Βάσει αυτού του μοντέλου, μπόρεσαν να χωρίσουν τα ποντίκια σε ομάδες με και χωρίς τον γαλακτοβάκιλλο, να χρειαστεί η χορήγηση αντιβιοτικών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γαλακτοβάκιλλοι της οικογένειας Lactobaccillacea εμπλέκονται στην ψυχική υγεία επηρεάζοντας τα επίπεδα της ιντερφερόνης γάμμα (IFN-γ), ενός ανοσολογικού χημικού διαμεσολαβητή που ρυθμίζει την απόκριση του οργανισμού στο στρες και προφυλάσσει από την κατάθλιψη.


Σχετικά Άρθρα