ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Προβιοτικά: Πώς χρησιμεύουν στη διατήρηση της γυναικείας υγείας

03 Ιουλίου 2023, 10:00

images

Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία όταν τα έχει κάποιος στις σωστές ποσότητες. Ζουν στο σύνολο του ανθρώπινου οργανισμού και ιδιαίτερα στο πεπτικό σύστημα, όπου μπορεί να αναστείλουν την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών. Τα βακτήρια του εντέρου διαθέτουν επίσης πολλές άλλες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Οι ανισορροπίες στα επίπεδα βακτηρίων που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό συμβαίνουν για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:

-ύπαρξη χρόνιας νόσου,

-παρενέργεια από τη λήψη αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων,

- ακατάλληλη διατροφή.

Τα προβιοτικά μπορεί να μειώσουν τα συμπτώματα του πεπτικού συστήματος, όπως φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου και μπορεί να φανούν χρήσιμα στη θεραπεία και πρόληψη κολπικών λοιμώξεων και λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος (UTIs).

Περαιτέρω έρευνα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα προβιοτικά μπορεί να αποτρέψουν τη διάρροια που σχετίζεται με αντιβιοτικά και να βελτιώσουν τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου των ούλων.

Τα προβιοτικά αποτελούνται κυρίως από βακτήρια, αλλά ορισμένα ένζυμα θα μπορούσαν επίσης να θεωρηθούν ως προβιοτικά. Μία σειρά από τρόφιμα, ιδιαίτερα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, είναι γνωστή πηγή προβιοτικών.

Τα κριτήρια τα οποία θέτει το Medical News Today για την επιλογή των προβιοτικών, ιδίως για τις γυναίκες, είναι τα παρακάτω:

CFUs: Οι περισσότεροι παρασκευαστές προβιοτικών μετρούν τον αριθμό των βακτηρίων, σύμφωνα με τις μονάδες που σχηματίζουν αποικίες, ή CFU. Ένας υψηλότερος αριθμός CFU σημαίνει ότι το προϊόν περιέχει περισσότερα βακτήρια.

Στελέχη βακτηρίων : Διαφορετικά προβιοτικά έχουν διαφορετικά οφέλη για τον οργανισμό. Για παράδειγμα, το Bifidobacterium μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη υγεία του εντέρου, ενώ το Lactobacillus μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του κόλπου.

Η έρευνα δείχνει ότι τα βακτήρια Lactobacillus και Bifidobacterium, για παράδειγμα, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) σε ενήλικες.

Χρήση και δοσολογία

Προτιμώνται προϊόντα που δηλώνουν με σαφήνεια κι ακρίβεια τη χρήση τους, συμπεριλαμβανομένων της συνιστώμενης δοσολογίας, του χρόνου λήψης, των υποδείξεων αποθήκευσης και τυχόν αντενδείξεων, αλλά κι επωνυμίες που διαθέτουν πιθανά χρονοδιαγράμματα που αποδεικνύουν την προοδευτική βελτίωση της υγείας.

Ασφάλεια

Τέλος, οι εταιρείες μπορεί να διαφημίσουν ότι έχουν σχεδιάσει τα προβιοτικά για συγκεκριμένο σκοπό, όπως η υγεία του πεπτικού ή του κόλπου. Ωστόσο, τα προβιοτικά δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ασφαλή ή αποτελεσματικά σε παγκόσμια κλίμακα.

Προσοχή: Μην μπερδεύουμε τα προβιοτικά με τα πρεβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, συνήθως βακτήρια ή μύκητες παρόμοιοι με αυτούς που ζουν φυσικά στο ανθρώπινο έντερο. Τα πρεβιοτικά είναι μη ζωντανοί οργανισμοί που αποτελούν την τροφή των μικροοργανισμών που κατοικούν στο ανθρώπινο έντερο.

Σχετικά Άρθρα