ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πράσινο τσάι για υγεία και ευεξία

19 Ιουνίου 2023, 09:00

images

Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού καθημερινά επί ένα μήνα από άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα δεικτών που κάνουν κακό στην καρδιά και να μειώσει γενικά τη φλεγμονή στον οργανισμό.

Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, διεξήγαγαν την πρώτη έρευνα που αξιολογεί κατά πόσο οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του πράσινου τσαγιού στο έντερο, μειώνουν τους κινδύνους που προκύπτουν από το μεταβολικό σύνδρομο.

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία που συνηγορούν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίζεται με καλύτερες τιμές χοληστερόλης, σακχάρου και τριγλυκεριδίων, ωστόσο δεν υπάρχουν έρευνες που να συσχετίζουν τα οφέλη του στο έντερο με αυτούς του παράγοντες υγείας», είπε ο πρώτος συγγραφέας Richard Bruno καθηγητής διατροφής του ανθρώπου στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 40 άτομα στο πλαίσιο παρακολούθησης έρευνας του 2019, που είχε δείξει χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας και κινδύνων υγείας με παράλληλη βελτίωση της εντερικής υγείας σε ποντίκια που τρέφονταν με συμπληρώματα πράσινου τσαγιού. Στη νέα μελέτη, το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού μείωσε το σάκχαρο, τη φλεγμονή του εντέρου καθώς και τη διαπερατότητά του σε υγιείς ενήλικες – ευρήματα που χαρακτηρίστηκαν "απροσδόκητα".

Οι συμμετέχοντες – 21 με μεταβολικό σύνδρομο και 19 υγιείς ενήλικες – κατανάλωναν καθημερινά επί 28 μέρες ένα εκχύλισμα πράσινου τσαγιού πλούσιο σε κατεχίνες – το ημερήσιο ανάλογο πέντε φλιτζανιών πράσινου τσαγιού. Στην τυχαιοποιημένη διπλή μελέτη, όλοι οι συμμετέχοντες πέρασαν άλλες 28 μέρες παίρνοντας εικονικό φάρμακο (placebo) με μια διακοπή ενός μήνα ανάμεσα στις δυο θεραπείες όπου δεν λαμβάνονταν άλλα συμπληρώματα.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι μέσα σε ένα μήνα μπορούμε να μειώσουμε τη γλυκόζη αίματος, τόσο σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο όσο και σε υγιή άτομα, και η μείωση του σακχάρου  φαίνεται να σχετίζεται με τη μείωση της φλεγμονής του εντέρου», είπε ο καθηγητής Bruno.


Σχετικά Άρθρα