ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πράσινο τσάι για καλύτερα και περισσότερα χρόνια ζωής

04 Νοεμβρίου 2021, 09:00

images

Μελέτη από το ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης και το Πανεπιστήμιο της Σιένας που δημοσιεύεται στο Aging, απέδειξε ότι το πράσινο τσάι είναι ένα δώρο της φύσης με πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Τα πειράματα της ομάδας σε νηματώδη σκουλήκια C. elegans έδειξαν ότι οι κατεχίνες -που περιέχει σε μεγάλη συγκέντρωση το τσάι και τις θεωρούσαμε μέχρι τώρα υπεύθυνες για την αντιοξειδωτική του δράση- προωθούν το οξειδωτικό στρες. Αλλά η δράση τους δεν σταματά εκεί κι αυτό είναι το νέο και εντυπωσιακό στοιχείο: Με την προώθηση του οξειδωτικού στρες, οι κατεχίνες πετυχαίνουν μακροπρόθεσμα βελτίωση στους αμυντικούς μηχανισμούς των κυττάρων και του οργανισμού γενικά απέναντι στο οξειδωτικό στρες και κατ’ επέκταση μάς χαρίζουν περισσότερα χρόνια ζωής.

«Στην πραγματικότητα, οι πολυφαινόλες στο πράσινο τσάι, οι κατεχίνες δηλαδή, δεν είναι αντιοξειδωτικά αλλά βελτιώνουν την άμυνα του οργανισμού όπως ο εμβολιασμός», εξήγησε ο Δρ Michael Ristow, καθηγητής Ενεργειακού Μεταβολισμού από το τμήμα Επιστημών Υγείας και τεχνολογίας του ETH Zurich.

Ωστόσο, τα θετικά αποτελέσματα δεν επιτυγχάνονται μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος αλλά χάρη στην ενεργοποίηση γονιδίων που παράγουν ένζυμα, όπως το υπεροξείδιο της δισμουτάσης (SOD) και η καταλάση (CTL) τα οποία αδρανοποιούν τις ελεύθερες ρίζες. Και ο εν λόγω μηχανισμός δεν αποτελεί αποκλειστικότητα του πράσινου τσαγιού.


Σχετικά Άρθρα