ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

"Πράσινη" μεσογειακή διατροφή: Πώς να προστατεύσετε την υγεία σας και το περιβάλλον

02 Απριλίου 2022, 08:00

images

Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου. Ωστόσο, νέα έρευνα υποδηλώνει ότι μια «πράσινη» μεσογειακή διατροφή - η οποία απαγορεύει το κρέας και ενθαρρύνει την κατανάλωση χόρτων- μπορεί να είναι ακόμη καλύτερη για την ανθρώπινη υγεία.

Οι περιβαλλοντολόγοι πιστεύουν ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για το κλίμα είναι να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σχετική έρευνα σημειώνει ότι η παγκόσμια παραγωγή ζωικών τροφίμων — συμπεριλαμβανομένων και των ζωοτροφών — αντιπροσωπεύει το 57% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη γεωργία, ενώ η παραγωγή τροφίμων φυτικής προέλευσης αντιστοιχεί μόνο στο 29%.

Μια άλλη μελέτη εκτιμά ότι αν όλοι γίνονταν vegan, αυτό θα μείωνε την έκταση της γης που χρειάζονται παγκοσμίως οι αγρότες για να καλλιεργήσουν τρόφιμα κατά 3,1 δισεκατομμύρια εκτάρια, δηλαδή 31000 τετραγωνικά μέτρα.

Εκτός από τη μείωση των εκπομπών από την παραγωγή τροφίμων, υπογραμμίζουν οι μελετητές, η επαναχρησιμοποίηση αυτής της έκτασης γης θα αφαιρούσε περίπου 8,1 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο για τα επόμενα 100 χρόνια.

Φυσικά, η ιδέα ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα εγκατέλειπαν οικειοθελώς τις μπριζόλες, τα λουκάνικα και τα burger απλώς για να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή μπορεί να φαίνεται ακραία. Ίσως όμως θα το σκεφτόντουσαν δύο φορές αν ήξεραν πόσο θα ωφελούσε την υγεία τους.

Πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει ότι τα άτομα που τρώνε λίγο ή καθόλου κρέας τείνουν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, ιδίως καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη στους άνδρες.

Οι δίαιτες που συνδυάζουν τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών με αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και υγιεινών λιπαρών, αποφέρουν περαιτέρω οφέλη για την υγεία.

Οι άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή δίαιτα , για παράδειγμα, έχουν χαμηλότερο συνολικό ποσοστό θνησιμότητας και χαμηλότερο κίνδυνο, όχι μόνο για καρκίνο, αλλά και καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα.

Μια σειρά κλινικών δοκιμών υποδηλώνει τώρα ότι η κατανάλωση μιας «πράσινης» μεσογειακής διατροφής μπορεί να προσφέρει πρόσθετα οφέλη πέρα από αυτά που παρέχει η κανονική μεσογειακή διατροφή. Η δίαιτα, η οποία προσθέτει επιπλέον φυτικές τροφές και στοχεύει στην πλήρη αποφυγή του κρέατος, είναι επίσης καλύτερη για τον πλανήτη.

«Ο περιορισμός της πρόσληψης κρέατος - μοσχάρι, χοιρινό, αρνί - είναι μακράν ο πιο σημαντικός τρόπος μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα από τη διατροφή», δήλωσε ο Δρ Meir Stampfer, Ph.D., καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφής στο Harvard TH Chan School of Public Health στη Βοστώνη, και ένας από τους συγγραφείς των μελετών Green Med. «Η συμβολή του κρέατος στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι τεράστια σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα», κατέληξε.


Σχετικά Άρθρα