ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πραγματικά, μετρήσιμα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στην υγεία μας

13 Ιουνίου 2023, 10:00

images

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές δίαιτες που μπορεί να ακολουθήσει ένας άνθρωπος. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές της Μεσογείου, τείνουν να είναι πιο υγιείς και έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διάφορες χρόνιες ασθένειες.

Συγκεκριμένα, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αρκετών κινδύνων για την υγεία, όπως είναι:

- εγκεφαλικό,

- καρδιακή νόσος,

- διαβήτης τύπου 2.

- και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους μειώνοντας τελικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

«Ως διαιτολόγος, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η μεσογειακή διατροφή είναι ένα από τα πιο ευεργετικά διατροφικά πρότυπα που αναγνωρίζονται από την επιστημονική κοινότητα. Τα οφέλη αυτής της δίαιτας είναι εκτεταμένα και πολύπλευρα, βασισμένα στην έμφαση που δίνει σε μια ποικιλία από πλούσια σε θρεπτικά συστατικά», λέει η η Bari Stricoff, διαιτολόγος στο Well Easy.

Σημειώνει επίσης ότι η συμπερίληψη υγιεινών λιπών, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της επιβλαβούς LDL χοληστερόλης και να προσφέρει αντιφλεγμονώδη οφέλη. Επιπλέον, η έμφαση στην κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφίμων σημαίνει ότι η διατροφή είναι συνήθως χαμηλότερη σε πρόσθετα σάκχαρα, άλατα και ανθυγιεινά λίπη, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις και την υπέρταση.

Η Stricoff υποστηρίζει ότι μια θεμελιώδης πτυχή των πλεονεκτημάτων της μεσογειακής διατροφής για την υγεία, έγκειται στη δυνατότητά της να μειώσει τη χρόνια φλεγμονή. «Η χρόνια φλεγμονή είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει (στο να εμφανιστούν) πολλές μη μεταδοτικές ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2 και ο καρκίνος», εξηγεί.

Και συνεχίζει: «Η υψηλή πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών και σπόρων, παρέχει σημαντικές ποσότητες αντιοξειδωτικών και φυτοχημικών, που βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών στο σώμα, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή».

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί, τέλος, να είναι ευεργετική για την ψυχική υγεία.

«Οι μελέτες έχουν συνδέσει τη δίαιτα αυτή με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων ποσοστών κατάθλιψης και της γνωστικής έκπτωσης», δηλώνει η Stricoff.

Να σημειώσουμε ότι η βάση της μεσογειακής διατροφής είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και το ελαιόλαδο, ενώ συνιστώνται τα ψάρια, τα δημητριακά, το κοτόπουλο και τα γαλακτοκομικά και η σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Σχετικά Άρθρα