ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πότε πρέπει να μειώσετε την ποσότητα του καφέ που καταναλώνετε;

02 September 2023, 08:00

images

Μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού, καθώς και με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, ειδικά μεταξύ όσων πίνουν έχουν υπέρταση. Ποια είναι λοιπόν η «χρυσή τομή» ανάμεσα στο να καρπωθούμε τα οφέλη ενός πρωινού καφέ και να μην προκαλέσουμε προβλήματα στην υγεία μας;

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) συνιστά στους ανθρώπους να περιορίσουν την ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης στα 400 χιλιοστόγραμμα, ή περίπου 4 ή 5 φλιτζάνια καφέ. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απίθανο να εμφανίσουν σοβαρές παρενέργειες από την καφεΐνη - όπως ακανόνιστο καρδιακό παλμό, έμετο, επιληπτικές κρίσεις, διάρροια, ακόμη και θάνατο-, εκτός εάν καταναλώνουν 1.200 χιλιοστόγραμμα ή περίπου 12 φλιτζάνια την ημέρα, σύμφωνα με τον FDA .

Αλλά ακόμη και 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης καθημερινά, μπορεί μερικές φορές να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως νευρικότητα, άγχος και προβλήματα ύπνου, είπε η Tricia Psota, διαιτολόγος και μέλος της American Society for Nutrition.

Για έγκυες ή θηλάζουσες, η ίδια συνιστά μέχρι 200 χιλιοστόγραμμα, ή περίπου 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, επειδή η καφεΐνη μπορεί να διεισδύσει στο μητρικό γάλα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο βάρος μεταξύ των νεογνών, αν και μια μελέτη του 2021 οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι έγκυες που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες καφεΐνης, διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη κύησης σε σύγκριση με αυτές που δεν κατανάλωναν καφεΐνη.

Ένα φλιτζάνι καφέ καθημερινά μπορεί επίσης να αποβεί επικίνδυνο για άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα ή διαβήτη, εάν προσθέσουν ζάχαρη ή κρέμα γάλακτος, δήλωσε η Nikki Cota, διαιτολόγος στην Mayo Clinic στην Αριζόνα. Η Cota είπε ότι έχει παρατηρήσει πως ροφήματα με καφεΐνη από καφετέριες μπορεί να περιέχουν έως και 50 γραμμάρια ζάχαρης – ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης που συνιστά ο FDA για όλη την ημέρα σε άτομα που προσλαμβάνουν 2.000 θερμίδες την ημέρα.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάζουν όλο και περισσότερες από τις αρνητικές παρενέργειες του καφέ καθώς μεγαλώνουν, καθώς η ικανότητα του σώματος να ανέχεται ορισμένες χημικές ουσίες και τρόφιμα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, Jessica Sylvester, διαιτολόγος στο Florida Nutrition Group.

«Στο πλαίσιο των συστάσεων για τα χιλιοστόγραμμα ή τα φλιτζάνια καφέ, αν αρχίσετε να αισθάνεστε υπερβολικά κουρασμένοι και η καφεΐνη δεν σας βοηθά, τότε πρέπει να σταματήσετε», είπε η Sylvester. «Αν η καρδιά σας αρχίσει να χτυπά απίστευτα γρήγορα, πρέπει να σταματήσετε. Είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο».

Τέλος, ο καφές μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για τους νεότερους, ιδιαίτερα τους εφήβους. Ο Δρ David Buchholz, παιδίατρος στο Ιατρικό Κέντρο Irving του Πανεπιστημίου Κολούμπια, είπε ότι καμία ποσότητα καφεΐνης δεν είναι υγιεινή για τους εφήβους.

Σχετικά Άρθρα