ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόσες ώρες πριν από τον ύπνο πρέπει να σταματάμε να τρώμε;

14 Οκτωβρίου 2023, 08:00

images

Προτού καταναλώσετε το τελευταίο γεύμα πριν τον ύπνο, είναι σημαντικό να σκεφτείτε πόσο τρώτε , καθώς και τις ώρες κατά τις οποίες τρώτε. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η καλύτερη λύση, είναι να καταναλώνετε πολλά μικρότερα γεύματα και σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντί να λαμβάνετε τις περισσότερες θερμίδες σας αργότερα μέσα στην ημέρα και να έχετε ένα μεγάλο γεύμα το βράδυ πριν τον ύπνο, καθώς αυτό το βαρύτερο γεύμα μπορεί να επιβραδύνει την πέψη κι έτσι να σας δημιουργήσει προβλήματα στον ύπνο.

«Προτρέπω τους πελάτες να προσέχουν όταν πρόκειται για το μέγεθος των μερίδων πριν τον ύπνο», λέει η Yasi Ansari, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας που εδρεύει στο Λος Άντζελες. «Είναι δύσκολο να κοιμηθείτε και να παραμείνετε σε κατάσταση ύπνου αν αισθάνεστε υπερβολικό κορεσμό. Τα σταθερά διατροφικά πρότυπα είναι σημαντικά για τη σωστή ξεκούραση τη νύχτα. Για παράδειγμα, αν παραλείπουμε γεύματα κατά το πρώτο μισό της ημέρας και επιστρέφουμε στο σπίτι για να γευματίσουμε πιο κοντά στην ώρα του ύπνου, αυτό θα επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου μας».

Οι συμβουλές ποικίλλουν σχετικά με το πότε ακριβώς πρέπει να σταματήσετε να τρώτε πριν τον ύπνο. Μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που σταμάτησαν να τρώνε 1 ώρα ή λιγότερο πριν τον ύπνο, είχαν μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου από τους ανθρώπους που σταμάτησαν να τρώνε 2 ή 3 ώρες πριν κοιμηθούν. Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι, ενώ είναι σωστό να προσέχετε το φαγητό πριν τον ύπνο, μπορεί να μην χρειάζεται να καταναλώσετε το τελευταίο γεύμα σας σε μια συγκεκριμένη ώρα.

Μια μελέτη του 2015 στο περιοδικό Nutrients κατέληξε στο ότι, ενώ τα μεγάλα γεύματα πριν τον ύπνο μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία, τα μικρότερα γεύματα ή σνακ δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο. Οι ερευνητές πρότειναν ότι τα μικρά σνακ πριν τον ύπνο, μπορεί να έχουν κάποια οφέλη για τη μυϊκή και καρδιομεταβολική υγεία. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι ,για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1, το φαγητό πριν τον ύπνο, μπορεί να είναι απαραίτητο.

Γενικά, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε το τελευταίο σας γεύμα 2 έως 4 ώρες πριν τον ύπνο.

Σχετικά Άρθρα