ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόσα σάκχαρα περιέχουν δύο ποτήρια κρασί;

18 Φεβρουαρίου 2022, 09:00

images

Έρευνα της Alcohol Health Alliance UK διαπίστωσε ότι ορισμένα μπουκάλια κρασιού περιείχαν έως και 59 γραμμάρια σάκχαρα... Ένα εργαστήριο στη Βρετανία ανέλυσε μπουκάλια κόκκινου, λευκού, ροζέ, φρουτώδους και αφρώδους οίνου από δημοφιλείς βρετανικές μάρκες. Κανένα από τα μπουκάλια αυτά δεν περιείχε διατροφικές πληροφορίες στις ετικέτες, καθώς αυτό δεν απαιτείται επί του παρόντος από τη νομοθεσία.

Το γεγονός αυτό επιδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για αλλαγή, για να ενημερώνεται καλύτερα το κοινό για το πόσες θερμίδες και πόσα σάκχαρα καταναλώνουν.

Το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) συνιστά στους ενήλικες να καταναλώνουν το πολύ 30 γραμμάρια φυσικών σακχάρων την ημέρα, τα οποία περιλαμβάνουν ζάχαρη σε χυμούς φρούτων και smoothies ή ζάχαρη που προστίθεται στα τρόφιμα ή τα ποτά.

Η ανάλυση δείχνει ότι  για το ημερήσιο όριο σακχάρου ενός ενήλικα  αρκούν δύο μεσαίου μεγέθους ποτήρια κρασί. Διαπίστωσε επίσης ότι τα κρασιά χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλ ήταν εκείνα που περιείχαν την περισσότερη ζάχαρη, που σημαίνει ότι δεν ήταν απαραίτητα μια υγιεινή επιλογή, παρά τη χαμηλότερη περιεκτικότητά τους σε αλκοόλ.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα αλκοολούχα ποτά πρέπει να αναγράφουν όγκο και περιεκτικότητα σε μονάδες αλκοόλης κατ' όγκο . Η επισήμανση πρέπει επίσης να προσδιορίζει τυχόν κοινά αλλεργιογόνα.

Περσινή έρευνα του YouGov σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι το 61% ήθελε πληροφορίες για τις θερμίδες στις ετικέτες κρασιών και περισσότερο από το 50% των ερωτηθέντων ήθελε την ποσότητα ζάχαρης που αναγράφεται.

Το 2020, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου διεξήγαγε μια διαβούλευση σχετικά με το εάν οι θερμίδες πρέπει να αναγράφονται στα αλκοολούχα ποτά, αλλά δεν υπήρξε διαβούλευση σχετικά με το εάν η περιεκτικότητα σε σάκχαρα πρέπει να αναφέρεται.

Ο καθηγητής Sir Ian Gilmore, πρόεδρος της Alcohol Health Alliance UK, χαρακτήρισε τους ισχύοντες κανόνες «παράλογους».

«Οι αγοραστές που αγοράζουν γάλα ή χυμό πορτοκαλιού μπορούν να μάθουν την περιεκτικότητα σε ζάχαρη και διατροφικές πληροφορίες», είπε. «Αλλά αυτές οι πληροφορίες δεν απαιτούνται όταν πρόκειται για αλκοόλ - ένα προϊόν που δεν τροφοδοτεί απλώς την παχυσαρκία, αλλά με εκτεταμένες βλάβες για την υγεία και συνδέεται με επτά τύπους καρκίνου».

Ο Miles Beale, ο οποίος ηγείται του Wine and Spirit Trade Association, λέει ότι τα μέλη της ομάδας θέλουν το καταναλωτικό κοινό  να έχει πρόσβαση σε διατροφικές πληροφορίες για όλα τα αλκοολούχα ποτά, αλλά πρότεινε οι πληροφορίες να προσφέρονται στο διαδίκτυο.

«Υπάρχει σημαντική διακύμανση στον αριθμό των θερμίδων σε διαφορετικά αλκοολούχα ποτά και σε διαφορετικές μερίδες ποτών. Το Διαδίκτυο είναι ο καλύτερος τρόπος για την παροχή του όγκου και της ποικιλίας πληροφοριών που χρειάζονται οι καταναλωτές για να λάβουν γρήγορες και εύκολες τεκμηριωμένες αποφάσεις».


Σχετικά Άρθρα