ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πορτοκάλια για υγεία και ομορφιά σε όλες τις ηλικίες

04 Φεβρουαρίου 2021, 10:00

images

Είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C αλλά αυτό δεν είναι το μόνο θρεπτικό συστατικό που κάνει τα πορτοκάλια πολύτιμα για την διατροφή μας! 

Πρώτα από όλα, τα πορτοκάλια είναι καλή πηγή φυτικών ινών και καλίου με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Σύμφωνα μετα-αναλύσεις, η κατανάλωση επαρκών φυτικών ινών μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, είτε όσον αφορά στην ανάπτυξή τους είτε στον θάνατο από αυτές. Η επανεξέταση συνδέει την επίδραση αυτή με την ικανότητα του φρούτου να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Επίσης, τα πορτοκάλια περιέχουν τις ουσίες χολίνη και ζεαξανθίνη. Η πρώτη είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στην απορρόφηση του λίπους και μειώνει τη χρόνια φλεγμονή, ενώ η δεύτερη είναι ένα είδος αντιοξειδωτικού καροτενοειδούς που επίσης μειώνει τη φλεγμονή.

Και βέβαια, ένα μεσαίο πορτοκάλι (ολόκληρο και όχι μόνον ο χυμός του) προσφέρει 3,14γρ. φυτικών ινών, ποσότητα που αντιστοιχεί σε σχεδόν 10% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα. Διάφορες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να βελτιώσουν κάποιους παράγοντες που συντελούν στην ανάπτυξη και εξέλιξη του διαβήτη.

Μάλιστα, μελέτη του 2019 βρήκε ότι η κατανάλωση 4 γρ. διατροφικών φυτικών ινών ημερησίως δεν μείωνε την γλυκόζη αίματος αλλά βελτίωνε τον τρόπο απόκρισης του σώματος στην ινσουλίνη. Σημειώνεται ότι η χαμηλή ευαισθησία στην ινσουλίνη μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2.

Τέλος, ο έλεγχος του βάρους είναι σημαντικός για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη, καθώς η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος αποτελούν παράγοντες ανάπτυξής του. Το σώμα επεξεργάζεται τις φυτικές ίνες βραδύτερα από ό,τι άλλα θρεπτικά συστατικά, γι’αυτό και βοηθούν έναν άνθρωπο να νιώθει χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μειώνουν την ανάγκη του για διάφορα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μια διατροφή που περιέχει υψηλή αναλογία σε φρούτα και λαχανικά μπορεί, λοιπόν, να υποστηρίξει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και εξέλιξης της νόσου.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα πορτοκάλια ευνοούν και την ομορφιά μας καθώς η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο να διατηρήσει την υγεία και την καλή όψη του δέρματός του. Η βιταμίνη C ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο υποστηρίζει το δέρμα, προωθεί την επούλωση των πληγών και βελτιώνει τη δύναμη του δέρματος. Τα αποτέλεσμα μιας επανεξέτασης μελετών το 2015 υποδεικνύει ότι η πρόσληψη βιταμίνη C μέσω της διατροφής βελτίωνε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι έβλεπαν το δέρμα τους και το πόσο υγιές ήταν αυτό, δηλαδή την όψη του, τις ρυτίδες, την ελαστικότητα και τη σκληρότητά του.


Σχετικά Άρθρα