ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πολύτιμη ανθρωπιστική κληρονομιά η 1.700 ετών κορεάτικη κουζίνα

21 Μαΐου 2023, 08:00

images

Κοντά στην πόλη Icheon της Νότιας Κορέας, υπάρχει ο ναός Gameun, ένα μέρος γεμάτο λιχουδιές, όπως αναφέρει το BBC. Η μοναχή WooKwan Sunim, είναι ειδική της κορεατικής κουζίνας του ναού αυτού και συχνά επιστρέφει στο Gameun φορτωμένη με κλωνάρια φρέσκες πευκοβελόνες, καρδιές άγριας αγκινάρας, άνθη κερασιάς, λιπαρούς σπόρους γκίνγκο και φύλλα λωτού για τουρσί. 

Ανεξάρτητα από την εποχή, η γη είναι αυτή που ορίζει το μενού στους βουδιστικούς ναούς σε όλη την Κορέα, όπου μια βιολογική, χορτοφαγική, με μηδενικά απόβλητα προσέγγιση στη διατροφή, είναι παλαιότερη από τους ίδιους τους ναούς. 

«Όταν εντάσσεσαι στη ζωή των μοναχών, αρχίζεις να μαθαίνεις το φαγητό του ναού, γιατί το τρώμε κάθε μέρα», είπε η WooKwan, η οποία γεννήθηκε σε χριστιανική οικογένεια και ακολούθησε αυτή τη θρησκεία πριν ανακαλύψει τον Βουδισμό σχεδόν πριν από 40 χρόνια. Έμαθε τους τρόπους της πίστης και της κουζίνας του ναού στο Νέο Δελχί και τη Σεούλ, προτού διαλέξει μια ειρηνική ζωή στο Gameun για να τελειοποιήσει την τέχνη της.

«Στον κόσμο, το καλύτερο φαγητό είναι, κατά τη γνώμη μου, το φαγητό του κορεατικού ναού», είπε η WooKwan. Η ίδια αποφασίζει να το αναφέρει αυτό απλώς για να εξισορροπήσει την πεποίθηση ότι «το φαγητό του κορεατικού ναού δεν είναι η τέλεια κουζίνα», περισσότερο ένα έργο σε εξέλιξη. «Στην Κορέα, υπάρχει μια εικόνα ότι το φαγητό του ναού δεν είναι νόστιμο, αλλά καλό για την υγεία».

«Στην κουζίνα του ναού, είναι σημαντικό να μεταφέρουμε την αρχική γεύση των συστατικών, αντί να επιδιώκουμε μια συγκλονιστική γεύση», είπε η WooKwan. Τα κρεμμύδια, τα πράσα, το σχοινόπρασο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια αποφεύγονται επίσης, γιατί τίποτα δεν αποσπά την προσοχή περισσότερο από τη δύσοσμη αναπνοή κάποιου που κάθεται δίπλα σας. Όταν αφαιρείτε αυτά τα γευστικά συστατικά, μαζί με τα περισσότερα ζωικά προϊόντα, χρειάζεται δημιουργικότητα και βαθιά κατανόηση για να επινοήσετε υπέροχες συνταγές με ό,τι απομένει.

Μέσα από τις πολυμήχανες, αλλά απατηλά απλές συνταγές της, η WooKwan αποδεικνύει σταθερά ότι η κορεατική κουζίνα του ναού είναι ταυτόχρονα υγιεινή και νόστιμη. Ανακάλυψη φυλών περιορισμού. Το μυστικό για τις πλούσιες γεύσεις του βρίσκεται στα καρυκεύματα: 

"Η πάστα τσίλι (gochujang), η πάστα σόγιας (doenjang) και η κορεάτικη σάλτσα σόγιας (ganjang) είναι τα πιο σημαντικά. Φτιάχνουμε αυτά τα 3 είδη καρυκευμάτων στο χέρι στο ναό. «Όλα είναι υπέροχα», καταλήγει.



Σχετικά Άρθρα