ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποιος είναι ο ρόλος των υδατανθράκων και τι πρέπει να προσέχουμε

24 Φεβρουαρίου 2020, 10:05

images

Οι υδατάνθρακες είναι βασικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής που μας παρέχει ενέργεια. Αλλά όταν επιλέγουμε τους λάθος υδατάνθρακες, σε υπερβολικές ποσότητες, τότε κινδυνεύουμε να παχύνουμε και να αποκτήσουμε προβλήματα υγείας.

Όταν ένας άνθρωπος δεν λαμβάνει αρκετούς υδατάνθρακες από την διατροφή του, τότε ο οργανισμός για να αποκτήσει την ενέργεια που χρειάζεται "καίει" πρωτεΐνες και λίπη. Αλλά καθώς οι πρωτεΐνες είναι δομικά στοιχεία όλων των ιστών, προτιμά να μην τους κάψει και μένει χωρίς ενέργεια.

Οι υδατάνθρακες μετατρέπονται μέσα στο σώμα μας σε γλυκόζη η οποία διατρέχει μέσω του αίματος όλο τον οργανισμό και φτάνει σε όλα τα κύτταρα χρησιμοποιώντας ως "όχημα" την ινσουλίνη. Μόνο ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί το 20%-25% της γλυκόζης για να επιζεί και να κάνει τις βασικές λειτουργίες του εν ηρεμία! Όταν μελετάμε ή δημιουργούμε τότε χρειάζεται πολύ περισσότερη γλυκόζη!

Τα είδη των υδατανθράκων

Υπάρχουν οι απλοί, οι σύνθετοι και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες:

Οι απλοί προέρχονται από φρούτα και χυμούς φρούτων, γάλα και γαλακτοκομικά. Οι σύνθετοι προέρχονται από λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και τα παράγωγά τους ("μαύρα" μακαρόνια, ψωμιά, δημητριακά) και αναποφλοίωτο ρύζι, όσπρια όπως και κάποια φρούτα. Και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες -που θεωρούνται οι χειρότεροι- προέρχονται από το λευκό ψωμί, τα λευκά μακαρόνια, την λευκή ζάχαρη, τα κέϊκ, τα μπισκότα, τα περισσότερα γλυκαντικά, τα σιρόπια και τα περισσότερα δημητριακά πρωινού τα οποία περιέχουν ζάχαρη, σοκολάτες κ.ά.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όταν ο οργανισμός δεν χρειάζεται άλλη ενέργεια, την αποθηκεύει με την μορφή λίπους κι άρα αυξάνει το βάρος μας. Εξάλλου, η γλυκόζη δεν είναι δυνατόν να μείνει πολύ στο κυκλοφορικό μας σύστημα καθώς είναι τοξική. Για τον λόγο αυτό το πάγκρεας αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης για να "στείλει" την γλυκόζη στα κύτταρα και να την απομακρύνει από τα αγγεία. Αλλά όταν αυτό συμβαίνει συνεχώς, (επειδή καταναλώνουμε πολλούς υδατάνθρακες) δημιουργείται αντίσταση στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα να παρουσιάζουμε σακχαρώδη διαβήτη!

Μία σωστή, υγιεινή διατροφή λοιπόν περιέχει μια καλή ποσότητα σύνθετων υδατανθράκων καθημερινά, ελάχιστους απλούς και καθόλου (κατά προτίμηση) επεξεργασμένους ώστε να έχουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε χωρίς να αυξάνουμε το βάρος μας και να κινδυνεύουμε από διαβήτη τύπου 2.

ΠΗΓΗ

MedicalNewsToday

Σχετικά Άρθρα