ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποιο τρόφιμο μοιάζει με φυτό, είναι μύκητας και μπορεί να αντικαταστήσει τις πρωτεΐνες;

19 Φεβρουαρίου 2024, 16:00

images

Καλά μαντέψατε! Τα μανιτάρια είναι κάτι παραπάνω από ένα νόστιμο συστατικό στις σάλτσες, τις σαλάτες, τις πίτσες και τις ομελέτες...Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών που σε σχετικές έρευνες αποδείχτηκε ότι μπορούν να ωφελήσουν ποικιλοτρόπως τον ανθρώπινο οργανισμό, όποιο διατροφικό πρότυπο κι αν ακολουθεί κι όποια ηλικία ή φυσική κατάσταση κι αν έχει... Όπως υποστηρίζει μάλιστα επιστήμονας, τα μανιτάρια ωφελούν την ψυχική υγεία, αποτελούν ισχυρό τονωτικό για το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και άνοιας.

Ο Δρ Tim Spector, καθηγητής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου, και ο Δρ Merlin Sheldrake, βιολόγος που ασχολείται εδώ και σειρά ετών με τη μελέτη των μανιταριών, συμφωνούν 100% μεταξύ τους για τη διατροφική αξία των μανιταριών.

Ειδικότερα, ο Δρ Sheldrake αναφέρει ότι σε κάποιες χώρες τα μανιτάρια αξιοποιούνται ακόμα και στη μάχη κατά του καρκίνου, επικουρικά στις συμβατικές αντικαρκινικές θεραπείες. «Στην Ιαπωνία υπάρχει μια χημική ουσία από τα μανιτάρια shiitake που χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία του καρκίνου παράλληλα με τις συμβατικές μεθόδους», ανέφερε. Για τα εν λόγω μανιτάρια, το ίδρυμα θεραπείας και έρευνας για τον καρκίνο Memorial Sloan Kettering, αναφέρει ότι η λεντινάνη του shiitake έχει συνδεθεί με μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης σε ασθενείς με καρκίνο του στομάχου, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος και του ήπατος.

Σε ερώτημα σχετικά με την ιδανική συχνότητα κατανάλωσής τους, ο Δρ Spector απάντησε «7 ημέρες την εβδομάδα, αν είναι δυνατόν». «Θα έλεγα προσπαθήστε να τρώτε μανιτάρια καθημερινά, αν μπορείτε, ή τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Οι περισσότερες από τις μελέτες που έχουν γίνει για την πρόληψη του καρκίνου, καταλήγουν σε τουλάχιστον δύο φλιτζάνια την ημέρα. Οπότε, πιστεύω ότι αν πράγματι προσπαθείτε να κάνετε τη μεγάλη διαφορά στην υγεία σας, όσο περισσότερα καταναλώνετε, τόσο το καλύτερο. Και υπάρχουν επίσης τα ροφήματα μανιταριών που περιέχουν απειροελάχιστες ποσότητες αληθινών μανιταριών, οπότε μην αυταπατάστε ότι είναι το ίδιο με ένα γεύμα από ολόκληρα μανιτάρια».

Από την πλευρά του, ο Δρ Michael Mosley, προσθέτει ότι τα μανιτάρια είναι πλούσια στην πρόδρομη ουσία της βιταμίνης D, την εργοστερόλη, την οποία η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου μετατρέπει σε εργοκαλσιφερόλη, γνωστή ως βιταμίνη D2.

Σχετικά Άρθρα