ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποιο είδος διαλείπουσας νηστείας είναι το κατάλληλο για εσάς;

17 Μαρτίου 2022, 10:00

images

Οι διαιτολόγοι ακούν συχνά την ερώτηση «τι να φάω;» αλλά πλέον μπορεί να ακούν και τη φράση «πες μου πόσες ώρες να μην φάω». Αυτός ο τύπος διατροφής ονομάζεται διαλείπουσα ή διαλειμματική νηστεία, κι είναι μια διατροφική προσέγγιση που περιλαμβάνει την απόσταση των προγραμματισμένων γευμάτων από φάσεις που δεν τρώμε τίποτα. Οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι αυτή η δίαιτα είναι το "κλειδί" για διαρκή απώλεια βάρους, καλύτερη μεταβολική υγεία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Σύμφωνα με το Every Day Health, "εσείς επιλέγετε τη διατροφή σας, αποφασίζοντας ποιες ημέρες της εβδομάδας θα νηστεύετε. Τις ημέρες νηστείας, πιθανότατα θα ακολουθήσετε μια αυστηρή δίαιτα περιορισμένων θερμίδων ή μπορεί να μην τρώτε καθόλου. Μπορείτε επίσης να νηστεύετε για μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα ή να τρώτε τη μισή μέρα και την υπόλοιπη να μην τρώτε τίποτα. Τελικά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση λιγότερων θερμίδων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας" επισημαίνουν.

Ωστόσο, δεν πρέπει, ή δε χρειάζεται όλοι να δοκιμάσουν αυτού του είδους τη διατροφή. Γυναίκες που είναι ή προσπαθούν να μείνουν έγκυες (οι παρατεταμένες περίοδοι νηστείας μπορεί να διακόψουν τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο), αυτές που λαμβάνουν  φάρμακα για τον διαβήτη  (το σάκχαρο στο αίμα μπορεί να πέσει πολύ λόγω απουσίας τροφής), ή οποιοσδήποτε παίρνει πολλά φάρμακα (τροφή ή έλλειψη αυτών, μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση και τη δοσολογία), είναι κατηγορίες ανθρώπων που θα πρέπει να αποφύγουν τη διαλειμματική νηστεία, δηλώνει η  Rekha Kumar, MD, ειδική στην Ενδοκρινολογία, το διαβήτη και το μεταβολισμό στο Comprehensive Weight Control Center στο Weill Cornell Medicine και το NewYork–Presbyterian. Επίσης, εάν έχετε ιστορικό  διατροφικών διαταραχών, η εισαγωγή περιόδων όπου «δεν επιτρέπεται» να τρώτε μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία σας.

Τέλος, η διαλείπουσα νηστεία ενδέχεται να έχει κάποιες παρενέργειες. 

Μπορεί να είστε εκνευρισμένοι κατά τις περιόδους νηστείας επειδή το χαμηλό σάκχαρο μπορεί να χαλάσει τη διάθεσή σας. Πρέπει επίσης να ακολουθείτε μία υγιεινή διατροφή. «Μια σκέψη είναι ότι θα ήταν δύσκολο να αναπληρώσετε ένα έλλειμμα θερμίδων εάν νηστεύατε για δύο ημέρες, αλλά στην κοινωνία μας με πρόσβαση σε τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες, πιθανότατα θα μπορούσατε να το κάνετε», λέει η Kumar. 

Εστιάστε σε ισορροπημένες επιλογές με θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα, λαχανικά, άπαχα κρέατα, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως (αν και ορισμένοι ειδικοί, όπως ο Dr. Shemek, συνδυάζουν επίσης τη διαλείπουσα νηστεία με διατροφή με χαμηλούς υδατάνθρακες). 

Επίσης, αναμένετε ότι για τις πρώτες δύο εβδομάδες μπορεί να αντιμετωπίσετε χαμηλότερη ενέργεια, φούσκωμα και λαχτάρα μέχρι το σώμα σας να προσαρμοστεί, καταλήγει ο Shemek.

Σχετικά Άρθρα