ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποιες δίαιτες χαρακτηρίζονται ως οι ''λιγότερο βιώσιμες'';

03 Μαρτίου 2023, 09:00

images

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tulane, η οποία συνέκρινε δημοφιλείς δίαιτες τόσο για τη διατροφική τους ποιότητα όσο και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι δίαιτες Keto και paleo –παλαιολιθική δίαιτα- είχαν τη χαμηλότερη βαθμολογία στη συνολική ποιότητα διατροφής και ήταν από τις υψηλότερες σε εκπομπές άνθρακα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, συγκέντρωσε βαθμολογίες ποιότητας δίαιτας, χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερες από 16.000 δίαιτες ενηλίκων που συλλέχθηκαν από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής του CDC. Οι δίαιτες βαθμολογήθηκαν με βάση το Δείκτη Υγιεινής Διατροφής και υπολογίστηκαν οι μέσες βαθμολογίες για όσους ακολουθούσαν κάθε τύπο δίαιτας.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Diego Rose, καθηγητής και διευθυντής προγράμματος διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane, είπε ότι, ενώ οι ερευνητές εξέτασαν τη διατροφική επίδραση των Keto και paleo διαιτών, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που μετράει τα αποτυπώματα άνθρακα για κάθε δίαιτα, όπως καταναλώνεται από ενήλικες των ΗΠΑ, και να τα συγκρίνουν με άλλες κοινές δίαιτες.

«Υποψιαζόμασταν τις αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα επειδή έχουν ως επίκεντρο το κρέας, αλλά κανείς δεν είχε συγκρίνει όλες αυτές τις δίαιτες - καθώς επιλέγονται από άτομα, αντί να προτείνονται από ειδικούς - μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ένα κοινό πλαίσιο», είπε ο Rose.

Η δίαιτα Keto η οποία δίνει προτεραιότητα σε υψηλές ποσότητες λίπους και χαμηλές ποσότητες υδατανθράκων, εκτιμήθηκε ότι παράγει σχεδόν 3 κιλά διοξειδίου του άνθρακα για κάθε 1.000 θερμίδες που καταναλώνονται. Η δίαιτα paleo, κατά την οποία ένα άτομο αποφεύγει τα δημητριακά και τα φασόλια και βασίζεται στο κρέας, τους ξηρούς καρπούς και τα λαχανικά, έλαβε την επόμενη χαμηλότερη βαθμολογία ποιότητας διατροφής και είχε επίσης υψηλό αποτύπωμα άνθρακα, με 2,6 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά 1.000 θερμίδες.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, μια δίαιτα vegan βρέθηκε να έχει τη μικρότερη επίδραση στο κλίμα, η οποία παράγει 0,7 kg διοξειδίου του άνθρακα ανά 1.000 θερμίδες που καταναλώνονται, λιγότερο από το 1/4 του αντίκτυπου της Keto δίαιτας. Η vegan δίαιτα ακολουθήθηκε από χορτοφαγικές και pescatarian δίαιτες με αυξανόμενο αντίκτυπο.

Ο Rose εξακολουθεί να έχει ερωτηματικά σχετικά με το πώς να ενθαρρύνει διατροφικές συνήθειες που είναι καλύτερες για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, τα οποία ελπίζει να απαντηθούν στο μέλλον.

«Νομίζω ότι το επόμενο ερώτημα είναι πώς θα επηρεάσουν οι διαφορετικές πολιτικές τα αποτελέσματα και πώς θα μπορούσαν αυτές να μας οδηγήσουν σε πιο υγιεινές, πιο φιλικές προς το περιβάλλον δίαιτες» είπε.


Σχετικά Άρθρα