ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποια δίαιτα ταιριάζει στο σωματότυπό σας

01 Μαρτίου 2022, 10:00

images

Ο τύπος του σώματός σας μπορεί να σάς δώσει στοιχεία για το μεταβολισμό και τις ορμόνες σας, και επομένως πόσο καλά επεξεργάζεστε τους υδατάνθρακες και πόση πρωτεΐνη χρειάζεστε, αναφέρουν ειδικοί.

Έρευνες υποδεικνύουν ότι κάθε σωματότυπος έχει ορισμένα χαρακτηριστικά όσον αφορά το βάρος, το λίπος και τους μύες, αλλά υπάρχουν λιγότερα δεδομένα για να υποστηρίξουν τις συστάσεις διατροφής και άσκησης, οπότε η δίαιτα θα πρέπει να είναι ειδικά διαμορφωμένη για κάθε άτομο και προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τους στόχους του.

Η καθημερινή άσκηση, οι διατροφικές συνήθειες, ακόμη και οι μεταβολικές αλλαγές εξαιτίας της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης μπορούν να παραμορφώσουν τον σωματότυπό σας, όπως και οι παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο ζωής σας.

Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με το ποιος σωματότυπος αντιπροσωπεύει καλύτερα στο σώμα σας, μια ένδειξη για την πιο φυσική μεταβολική κατάσταση του σώματός σας είναι το πώς έμοιαζε το σώμα σας όταν ήσασταν στην εφηβεία ή στα 20 χρόνια, λέει ο Phil Catudal, γυμναστής και συγγραφέας του Just Your Type: The Ultimate Guide to Eating and Training Right for Your Body Type με τη δημοσιογράφο υγείας Stacey Colino. Ακολουθούν ορισμένες άλλες ενδείξεις, από το Just Your Type, για να προσδιορίσετε την κατηγορία σωματοτύπου σας.

Ectomorph: Λεπτό, μακρύ και εύσωμο σώμα. Έχετε μια μικρότερη οστική δομή με ώμους που τείνουν να είναι στενότεροι από τους γοφούς σας. Με τα χρόνια, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι έχετε πρόβλημα να βάλετε βάρος. Αυτός ο τύπος συνήθως μπορεί να καταναλώσει περισσότερους υδατάνθρακες χωρίς να συνεπάγεται αύξηση βάρους.

Mesomorph: Είστε πιο μυώδεις και το γνωστό σώμα-κλεψύδρα.

Ecto-Mesomorphs: Αυτός ο σωματότυπος είναι αδύνατος και μυώδης.

Ecto-Endomorphs: Περιγράφει ένα άτομο που είναι από τη φύση του αδύνατο αλλά έχει πάρει βάρος λόγω έλλειψης άσκησης και κακής διατροφής.

Τι πρέπει να τρώτε, λοιπόν, ανάλογα με το σωματότυπό σας

Τα περισσότερα από τα τρόφιμα που συνιστώνται είναι μη επεξεργασμένες, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά πηγές υδατανθράκων, πρωτεϊνών και υγιών λιπών και είναι παρόμοια για κάθε δίαιτα. Εκεί που διαφέρουν είναι οι αναλογίες μακροθρεπτικών συστατικών τους, με ορισμένες τροφές να θεωρούνται πιο κατάλληλες για ορισμένους σωματότυπους.

Αν λοιπόν έχετε τάση να είστε αδύνατοι, μπορείτε να φάτε περισσότερα δημητριακά. Αν έχετε τάση για συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και τους γοφούς, είναι προτιμότερο να τρώτε άλιπα κρέατα (πρωτεΐνες) και αντί για απλούς υδατάνθρακες (ρύζι, μακαρόνια, πατάτες) να προτιμάτε τα πράσινα λαχανικά και τα φρούτα.


Σχετικά Άρθρα