ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πιο υγιή και έξυπνα παιδιά με συχνή κατανάλωση ψαριού

24 Αυγούστου 2020, 10:00

images

Διεθνής μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά με άσθμα που ακολούθησαν μεσογειακή δίαιτα πλούσια σε λιπαρά ψάρια, είχαν καλύτερη πνευμονική λειτουργία μετά από 6 μήνες. Και ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια δημοσίευσαν εργασία τους στο Scientific Reports που αναφέρει ότι τα παιδιά που τρώνε ψάρι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, κοιμούνται καλύτερα ενώ εμφανίζουν IQ (Δείκτη Νοημοσύνης) κατά τουλάχιστον 4 βαθμούς υψηλότερο σε σύγκριση με παιδιά τα οποία καταναλώνουν ψάρι λιγότερο συχνά ή και καθόλου.

Η σάρκα των λευκών ψαριών (μπακαλιάρος, γλώσσα) περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α και D. Από την άλλη πλευρά, τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, τόνος, λαβράκι, πέστροφα, σολομός), περιέχουν ικανές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, ενώ είναι πλούσια και σε Ω3 λιπαρά οξέα. Από τα παραπάνω λιπαρά ψάρια, ιδανικά για να προστεθούν στη διατροφή των παιδιών, είναι το λαβράκι και η πέστροφα, καθώς δεν περιέχουν πολλά κόκαλα και είναι εύκολο να καθαριστούν. 

Τα ψάρια που καταναλώνονται με τα κόκαλα, όπως η σαρδέλα, ο γαύρος και η αθερίνα, αποτελούν επίσης πολύ καλές πηγές ασβεστίου και φωσφόρου. Ο σολομός εκτός από Ω3 και βιταμίνη D, διαθέτει και δοκοσαεξανοϊκό οξύ, μια ουσία απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του παιδιού, καθώς από τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη αποτελείται κατά 50% ο εγκέφαλος ενός νεογνού. 

Θρεπτικά για τα παιδιά είναι επίσης τα θαλασσινά, γαρίδες, καλαμάρια, χταπόδι καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη Α και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Παράλληλα, τα θαλασσινά, αποτελούν πηγή ψευδαργύρου και σεληνίου,

Σχετικά Άρθρα