ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους θα είναι υπέρβαροι μέχρι το 2035

07 Μαρτίου 2023, 09:00

images

Πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, θα χαρακτηριστεί ως ''παχύσαρκο'' ή ''υπέρβαρο'' έως το 2035, εάν δεν ληφθούν μέτρα, προειδοποιεί η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας. Περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα επηρεαστούν, με τα ποσοστά να αυξάνονται ταχύτερα μεταξύ των παιδιών, αναφέρει η έκθεση. Μάλιστα, οι χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος στην Αφρική και την Ασία, αναμένεται να δουν τη μεγαλύτερη άνοδο.

Όπως μεταδίδει το BBC, η έκθεση προβλέπει ότι το κόστος της παχυσαρκίας θα αγγίξει τουλάχιστον τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2035. Η πρόεδρος της ομοσπονδίας, καθηγήτρια Louise Baur, περιέγραψε τα ευρήματα της τελευταίας έκθεσης ως σαφή προειδοποίηση προς τις χώρες να δράσουν τώρα ή να αποδεχτούν ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στο μέλλον.

Η έκθεση επισημαίνει ειδικότερα τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων, με τα ποσοστά να αναμένεται να διπλασιαστούν από τα επίπεδα του 2020, τόσο στα αγόρια, όσο και στα κορίτσια.

Η Baur δήλωσε ότι η τάση είναι «ιδιαίτερα ανησυχητική», προσθέτοντας ότι «οι κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν το κόστος υγείας, κοινωνικού και οικονομικού κόστους στη νεότερη γενιά» αξιολογώντας «τα συστήματα και τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην παχυσαρκία".

Οι επιπτώσεις του επιπολασμού της παχυσαρκίας σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, επισημαίνονται επίσης στην έκθεση. Οι 9 από τις 10 χώρες με τις μεγαλύτερες αναμενόμενες αυξήσεις στην παχυσαρκία παγκοσμίως, είναι χώρες χαμηλού ή χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος στην Αφρική και την Ασία.

Οι λόγοι περιλαμβάνουν τις τάσεις στις διατροφικές προτιμήσεις προς τα πιο επεξεργασμένα τρόφιμα, τα μεγαλύτερα επίπεδα καθιστικής ζωής, τις πιο χαλαρές πολιτικές για τον έλεγχο της προσφοράς και την εμπορία τροφίμων και λιγότερο εξοπλισμένες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης για να βοηθήσουν στη διαχείριση βάρους και την ένταξη του υγιεινού τρόπου ζωής στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι χώρες με χαμηλότερο εισόδημα είναι συχνά οι λιγότερο ικανές να ανταποκριθούν στην παχυσαρκία και τις συνέπειές της.

Τα ευρήματα εκτιμούν ότι οι αυξήσεις στα ποσοστά παχυσαρκίας σε όλο τον κόσμο, θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, που αντιστοιχεί στο 3% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.

Η έκθεση τονίζει ότι η παραδοχή της για τον οικονομικό αντίκτυπο της παχυσαρκίας «δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αντανάκλαση της ευθύνης στα άτομα που ζουν με παχυσαρκία». Τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην έκθεση, παρουσιάστηκαν στον ΟΗΕ.


Σχετικά Άρθρα