ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πεπόνι: Το γλυκό φρούτο του καλοκαιριού

25 Ιουλίου 2023, 16:00

images

Ποικιλία από βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά καθιστούν το γευστικό και δροσερό πεπόνι την καλύτερη επιλογή για το καλοκαίρι. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι αποτελείται από 90% νερό, είναι ό,τι καλύτερο και για την ενυδάτωση του οργανισμού.

Μέσα στις θετικές επιδράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό ξεχωρίζουν οι παρακάτω:

Κάνει καλό στα μάτια.

Ρυθμίζει την πίεση.

Βελτιώνει την πέψη.

Βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης.

Οι ουσίες καροτενοειδή, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες,  βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο πεπόνι , προστατεύοντας όσους το τρώνε συχνά από τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων, ενώ έχουν συσχετιστεί με την πρόληψη χρόνιων ασθενειών, όπως είναι τα καρδιαγγειακά.

Εξάλλου, το φυλλικό όξυ, που περιέχεται σε διαφορετικές κατηγορίες φρούτων, όπως και στο πεπόνι, είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, που συμβάλλει στη σύνθεση του DNA και την κυτταρική διαίρεση, καθιστώντας το ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του οργανισμού.

Ενώ και η βιταμίνη C ενισχύει την άμυνα του οργανισμού εν γένει, αλλά και του εγκεφάλου. Η βιταμίνη C προστατεύει και την επιδερμίδα, ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου, απαραίτητου συστατικού για τη δόμηση των κυττάρων και του δέρματος.

Ομοίως η βιταμίνη Α που περιέχεται στο πεπόνι βοηθά στη συντήρηση των ιστών του σώματος, όπως αυτών του δέρματος, αλλά και των δοντιών, του δέρματος, των οστών και των βλεννογόνων. 


Σχετικά Άρθρα