ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παχυσαρκία: Οι πολυφαινόλες σταφυλιού μειώνουν την αγγειογένεση στο λιπώδη ιστό

07 Απριλίου 2023, 09:00

images

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutritional Biochemistry, ερεύνησε τις αλλαγές στις εκφράσεις των γονιδίων κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου υπερβολικής πρόσληψης τροφής, αποδεικνύοντας ότι η λήψη συμπληρωμάτων πολυφαινολών σταφυλιού σε 42 υγιείς, αδύνατους άνδρες ρυθμίζει την έκφραση γονιδίων που σχετίζονται με την αγγειογένεση του λιπώδους ιστού.

Η παχυσαρκία έχει μετατραπεί σε μια παγκόσμια ανησυχία για τη δημόσια υγεία, λόγω της ικανότητάς της να προκαλεί σοβαρές παθολογίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη τύπου δύο, του μεταβολικού συνδρόμου, της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και ορισμένων μορφών καρκίνου. Υπάρχει άμεση ανάγκη να ανακαλυφθούν νέες στρατηγικές για την πρόληψη της παχυσαρκίας.

Η συσσώρευση λιπώδους μάζας στο λιπώδη ιστό, είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό της παχυσαρκίας. Η υπερβολική κατανάλωση τροφής προκαλεί ορισμένες προσαρμοστικές αντιδράσεις στο σώμα που ρυθμίζουν σημαντικά τις γονιδιακές εκφράσεις στο λίπος για να υποστηρίξουν την αποθήκευση λιπιδίων και την αύξηση βάρους. Η κατανόηση αυτών των μηχανισμών συσσώρευσης λίπους, είναι το κλειδί για τον εντοπισμό νέων στόχων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα περισσότερα γονίδια που μελετήθηκαν στη συγκεκριμένη έρευνα σχετίζονται με το μεταβολισμό και την αποθήκευση των λιπιδίων, την οξειδωτική φωσφορυλίωση, την αγγειογένεση και την αναδιαμόρφωση της εξωκυτταρικής μήτρας στον υποδόριο λιπώδη ιστό.  

Στην τρέχουσα μελέτη, οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει την επίδραση της συμπλήρωσης πολυφαινόλης στο προφίλ έκφρασης του γονιδίου του λιπώδους ιστού σε υγιείς αδύνατους άνδρες που υποβάλλονται σε δοκιμή υπερβολικής σίτισης.

Οι πολυφαινόλες είναι μια ομάδα βιοδραστικών ενώσεων φυτικής προέλευσης με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες. Αυτές οι ενώσεις έχουν ευεργετικές επιδράσεις σε καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στις επιπλοκές που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι η λήψη συμπληρωμάτων πολυφαινόλης, δεν αλλάζει την έκφραση των γονιδίων που σχετίζονται με το μεταβολισμό των λιπιδίων ως απόκριση στην υπερβολική σίτιση. Ωστόσο, οι πολυφαινόλες μειώνουν την αγγειογένεση στο λιπώδη ιστό, αποτρέποντας δυνητικά τη διαστολή του λιπώδους ιστού κατά τη διάρκεια της αύξησης βάρους που προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση τροφής.




Σχετικά Άρθρα