ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παχυσαρκία και υποθρεψία στο ίδιο "καλάθι" στις φτωχές χώρες του κόσμου

07 Ιανουαρίου 2020, 07:40

images

Ένας στους τρεις κατοίκους των πιο φτωχών χωρών του κόσμου είναι παχύσαρκος την ίδια ώρα που ο ίδιος και οι υπόλοιποι συμπατριώτες του υπoφέρουν από έλλειψη θρεπτικών συστατικών και υποθρεψία. Αυτό αναφέρεται σε τελευταία δημοσίευση της επιστημονικής επιθεώρησης Lancet.

Η υποθρεψία εκδηλώνεται με μυική αδυναμία, ελάττωση της φυσικής ικανότητας, ελάττωση της αναπνευστικής και καρδιακής επάρκειας, ήπια υποθερμία και ελάττωση των αποθεμάτων πρωτείνης για τους μυς.

Για να καταλάβουμε την σχέση φτώχειας, παχυσαρκίας και κακής διατροφής, αρκεί να αναφέρουμε το παράδειγμα δύο παιδιών. Το ένα ζει σε οικογένεια με καλή οικονομική κατάσταση, τρώει πρωινό κάθε μέρα, έχει ψάρι και ποιοτικό κρέας στο τραπέζι του τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και στο σπίτι υπάρχουν πάντα φρούτα. Το άλλο παιδί ζει σε μια οικογένεια με ελάχιστους οικονομικούς πόρους και τρέφεται με πατάτες, μακαρόνια και ψωμί. Ποιο πιστεύετε ότι έχει τις προδιαγραφές για να γίνει πιο παχύσαρκο; Το δεύτερο φυσικά!

Κάπως έτσι, αλλά με ακόμα πιο ακραίο τρόπο, έχει αποκαλυφθεί πια παγκοσμίως ότι ουσιαστικά υποσιτίζονται εκατομμύρια παιδιά για τα οποία η διατροφική φτώχεια είναι "κεκαλυμμένη" πίσω από ένα μανδύα πρόχειρου, φθηνού φαγητού. 

Το αποτέλεσμα μιας διατροφής φτωχής σε καλές πρωτεϊνες (από ψάρια και άπαχο κρέας) και βιταμίνες (από φρέσκα φρούτα και λαχανικά) είναι ολόκληρες γενεές ανθρώπων με προβλήματα υγείας, ατελή ανάπτυξη μυών και οστών, παχύσαρκων, με κακής ποιότητας δέρμα και μαλλιά, που στο έμπειρο μάτι ειδικών γιατρών είναι σαφές ότι οφείλεται στην κακή, φτωχή διατροφή κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

Και παρότι οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας φαίνεται να είναι πιο συχνά επηρεασμένες από το φαινόμενο αυτό, υπάρχουν επίσης πολλές ενδείξεις ότι παρόμοια κατάσταση επικρατεί στη κεντρική και νότια Αμερική, σε αρκετές περιοχές των Βαλκανίων και στις "πλούσιες" ΗΠΑ όπου η φτώχεια είναι πολλές φορές ακραία ειδικά σε πληθυσμούς ισπανόφωνων και ανθρώπων της μαύρης φυλής.

Η μελέτη υπολογίζει ότι σήμερα είναι παχύσαρκα λόγω κακής και φτωχής σε θρεπτικά συστατικά διατροφής περί τα 2,3 δισεκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ενώ 150 εκατομμύρια από αυτά έχουν ατελή ανάπτυξη λόγω της φτωχής διατροφής.

Τα σοκαριστικά νούμερα αναφέρουν ότι στις χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος όπου εμφανίζεται το διπλό φαινόμενο παχυσαρκία-υποθρεψία, το 20% των ανθρώπων είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι, το 30% των παιδιών κάτω των 4 ετών δεν αναπτύσσεται σωστά και το 20% των γυναικών υποσιτίζεται λόγω έλλειψης θρεπτικών τροφών.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη


Σχετικά Άρθρα