ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παιδιά: Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να μειώσει την αλλεργία στα φιστίκια

24 Ιανουαρίου 2022, 18:00

images

Τα μικρά παιδιά ενδέχεται να είναι σε θέση να ξεπεράσουν την αλλεργία στα φιστίκια, εάν αυτή αντιμετωπιστεί σε νεαρή ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet.

Στη συγκεκριμένη μελέτη συμμετείχαν 146 παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών σε πέντε περιοχές των ΗΠΑ. Έλαβαν ημερήσιες δόσεις σκόνης φιστικιού αναμεμειγμένες σε τροφή ή μια εικονική σκόνη (χωρίς φιστίκια) που ήταν αλεύρι βρώμης. Όταν τελείωσε η θεραπεία, περίπου το 71% όσων έλαβαν τη σκόνη φιστικιού, μπορούσαν να ανεχθούν το ισοδύναμο 16 φιστικιών, χωρίς καμία αλλεργική αντίδραση. Έξι μήνες αργότερα, το 21% μπορούσε ακόμα να ανεχθεί αυτή την ποσότητα. Στην ομάδα αλευριού βρώμης, το 2% μπορούσε να ανεχθεί 16 φιστίκια μετά τη θεραπεία και έξι μήνες αργότερα.

Τα περισσότερα από τα παιδιά είχαν τουλάχιστον μία αντίδραση κατά τη διάρκεια της μελέτης, κυρίως σε ήπιο ή μέτριο βαθμό. Μερικά παιδιά από την ομάδα που έλαβε τη σκόνη φιστικιού, χρειάστηκαν θεραπεία με EpiPen (επινεφρίνη).

"Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι υπάρχει μία πιθανότητα για τα μικρά παιδιά να αναπτύξουν μια ανοχή που θα μπορούσε να έχει αποτελέσματα με μεγάλη διάρκεια", δήλωσε στο Associated Press η Stacie Jones, MD, μία από τους συγγραφείς της μελέτης και παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας.

Ταυτόχρονα, είπε, "χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί πόσο καιρό θα μπορούσαν να διαρκέσουν τα αποτελέσματα". Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι περίπου τα τρία τέταρτα των παιδιών μπορούσαν να ανεχθούν το ισοδύναμο 16 φιστικιών χωρίς αλλεργική αντίδραση μετά από περίπου 2,5 χρόνια θεραπείας. Περίπου έξι μήνες μετά τη διακοπή της θεραπείας, περίπου το ένα πέμπτο εξακολουθούσε να έχει την ίδια ανοχή.

"Τα ευρήματα θα πρέπει να δώσουν στους γιατρούς περισσότερη ώθηση σχετικά με τη δοκιμή της θεραπείας με νήπια και την προσφορά της επιλογής στους γονείς", είπε ο John Kelso, MD, ειδικός αλλεργιολόγος στην κλινική Scripps στο Σαν Ντιέγκο.

Ωστόσο, τα δεδομένα είναι ακόμη ασαφή σχετικά με το εάν η ανοχή που παρέχεται από τη θεραπεία αυτή είναι επαρκής, και σχετικά με το πώς οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. «Πρέπει ακόμη να υπάρχει κάποια προσοχή σχετικά με το να το σκεφτούμε αυτό ως θεραπεία», ανέφερε ο αλλεργιολόγος.


Σχετικά Άρθρα