ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγωτό για δροσιά, γλυκιά γεύση και ...θερμίδες

12 Μαΐου 2020, 10:00

images

Το πιο αγαπημένο γλυκό του καλοκαιριού είναι χωρίς αμφιβολία το παγωτό. Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του τυποποιημένου που θα αγοράσουμε από το περίπτερο και του φρέσκου παγωτού που θα προμηθευτούμε από το ζαχαροπλαστείο ή θα φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι.

Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο αφορά στην ποιότητα των υλικών αλλά και το είδος των υλικών καθώς τα τυποποιημένα περιέχουν ενισχυτικά χρώματος και αρώματος. Σε γενικές γραμμές πάντως, μια μπάλα παραδοσιακού παγωτού μάς δίνει από 80 ως 140 θερμίδες ενώ περιέχει μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο και βιταμίνες Α και Ε. 

Εάν υπάρχει πρόβλημα με το σωματικό μας βάρος ή έχουμε λόγους να προσέχουμε τη ζάχαρη και τα λιπαρά, είναι χρήσιμο να προτιμούμε τις γρανίτες και τα σορμπέ σε μικρές ποσότητες ή τα light παγωτά χωρίς επικαλύψεις, σιρόπια και σαντιγές. 

Αν δεν αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα, μπορούμε να απολαμβάνουμε ελεύθερα όποια γεύση προτιμάμε, αλλά αποφεύγοντας την υπερβολική καθημερινή κατανάλωση και έχοντας πάντα υπόψη ότι πρόκειται για γλυκό μετά την κατανάλωση του οποίου πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας.  

Τέλος, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τη μεγαλύτερη θερμιδική αξία έχουν τα παγωτά τύπου παρφέ και αυτά που έχουν επικάλυψη με σιρόπι και σαντιγί. Καλό είναι λοιπόν να τα αποφεύγουμε και να προτιμούμε πιο απλές γεύσεις ώστε να μην στερηθούμε και αυτό το καλοκαίρι την απόλαυση να τρώμε ένα παγωτό τα απογεύματα...

Σχετικά Άρθρα