ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού της Παγκόσμιας Συμμαχίας Δράσης (WABA)

06 Νοεμβρίου 2023, 10:00

images

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού της Παγκόσμιας Συμμαχίας Δράσης (WABA), από 1 έως 7 Νοεμβρίου, είναι παγκόσμια εκστρατεία για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για θέματα που αφορούν το θηλασμό.

Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για τον άνθρωπο κατά το πρώτο έτος της ζωής του και ειδικά κατά το πρώτο 3μηνο οπότε λαμβάνει μέσω αυτού και αντισώματα. Η φετινή εβδομάδα μητρικού θηλασμού, επικεντρώνεται στο θηλασμό στην εργασία, προτείνοντας τις βέλτιστες πρακτικές για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των νέων μητέρων αλλά και των νεογέννητων παιδιών τους.  

Όπως αναφέρεται, οι γυναίκες δεν πρέπει να έχουν δίλημμα μεταξύ του θηλασμού και της εργασίας τους καθώς όλοι οι εργασιακοί χώροι οφείλουν να παρέχουν στη νέα μητέρα το χρόνο για να επιτελέσει το έργο της θρέψης του παιδιού της. 

Για το λόγο αυτό, η άδεια μητρότητας μετ’ αποδοχών για τουλάχιστον 18 εβδομάδες, το ευέλικτο ωράριο κατά την επιστροφή στην εργασία, οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για θηλασμό ή άντληση γάλακτος εν ώρα εργασίας, είναι τα βασικά μέτρα. Οι θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να υποστηρίζονται από τους επαγγελματίες υγείας για τη δημιουργία ατομικής τράπεζας μητρικού γάλακτος και να παρέχονται σε αυτές πληροφορίες για τη σωστή χρήση αντλίας, αποθήκευσης και μεταφοράς του μητρικού γάλακτος, όταν απαιτείται για τις ανάγκες σίτισης του παιδιού τους.

Με τη διευκόλυνση των γυναικών να θηλάσουν ακόμα και όταν είναι εργαζόμενες, οι κοινωνίες λειτουργούν καλύτερα, βελτιώνεται η υγεία των παιδιών και των γυναικών και δημιουργείται ένα υγιές εργασιακό δυναμικό για το μέλλον.

Σχετικά Άρθρα