ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όσπρια: Η κορωνίδα της μεσογειακής διατροφής

05 Νοεμβρίου 2019, 12:50

images

Τα όσπρια είναι κάτι παραπάνω από μία εύκολη λύση για οικογενειακό γεύμα κάθε Τετάρτη και Παρασκευή.

Είναι ό,τι πιο υγιεινό έδωσε η φύση για να συνδυάσει τις φυτικές ίνες με τις πρωτεΐνες.

Είναι η πιο νόστιμη εκδοχή της σαλάτας, η πιο υγιεινή επιλογή για όσους πρέπει να κάνουν οικονομία, τα πιο εύκολα φαγητά για όσους δεν μπορούν να μαγειρεύουν κάθε μέρα, η απόλυτη λύση για όσους νηστεύουν ή πρέπει να αποφεύγουν το κρέας λόγω υψηλής χοληστερίνης.

Οι φακές, τα διάφορα ξερά φασόλια, τα ρεβίθια, η φάβα αλλά και τα κουκιά είναι όσπρια που κάθε τόπος έχει αναδείξει με τον δικό του τρόπο.

Στην Κύπρο θα προτείναμε φασόλια μαγειρευτά με μολόχες και χωριάτικο λουκάνικο.

Στη Σαντορίνη θα έλεγαν να φάμε φάβα. Στις υπόλοιπες Κυκλάδες κάνουν ρεβίθια στο πήλινο.

Στη Χίο τρώνε φρέσκα πράσινα κουκιά ενώ σε πολλές άλλες χώρες της Μεσογείου παρασκευάζουν σπουδαία εδέσματα από ρεβίθια, όπως είναι το χούμους.

Οι σύγχρονες τάσεις στη μαγειρική θέλουν τα φασόλια και τις φακές νερόβραστα μέσα σε πράσινη σαλάτα, ανακατεμένα με διάφορες σάλτσες λαδιού και μπαλσάμικου, συνοδευμένα από καπνιστά ψάρια και γενικά παρουσιασμένα σε μια πιο γκουρμέ εκδοχή

Αλλά η ουσία είναι μία: Πρόκειται για εξαιρετική ομάδα τροφών, με μεγάλη διατροφική αξία που πρέπει όλοι να έχουμε στο τραπέζι μας κάθε εβδομάδα.

Φακές

Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεγάλη συγκέντρωση φυτικής πρωτεΐνης, διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν προστατευτικά στην καρδιά και τα αγγεία.

Επίσης έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη με αποτέλεσμα να είναι κατάλληλες για άτομα με διαβήτη και όσους κάνουν δίαιτα για να αδυνατίσουν.

Φασόλια

Τα φασόλια είναι επίσης πολύ πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης, καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, περιέχουν σίδηρο και ασβέστιο ενώ είναι και καλή πηγή φυλλικού οξέος.

Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη τους, διατηρούν χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Φάβα

Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ και μαγγάνιο, καλή πηγή σε διαλυτές φυτικές ίνες και ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης την καθιστά ιδανικό τρόφιμο για τη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου και της χοληστερίνης.

Η σημαντική ποσότητα μαγνησίου που περιέχεται στη φάβα βοηθά το νευρικό μας σύστημα, αλλά και τη διατήρηση της καλής μνήμης.

Ρεβύθια

Τα ρεβίθια περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυλλικού οξέος και είναι ιδιαίτερα θρεπτικά για τα παιδιά, τις έγκυες και τους ηλικιωμένους.

Είναι επίσης καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου αλλά και αντιοξειδωτικών και βοηθούν στην  πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και της οστεοπόρωσης.

Σημειώνεται ότι τα ρεβίθια είναι τα μόνα όσπρια που περιέχουν το αμινοξύμεθειονίνη και για το λόγο αυτό οι πρωτεΐνες τους θεωρούνται ισάξιες με του κρέατος.

Κουκιά

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πλούσια πηγή φωσφόρου, το οποίο είναι απαραίτητο για το σχηματισμό υγιών οστών και δοντιών ενώ περιέχουν και αρκετό κάλιο και βιταμίνη Α.

Η ουσία θειαμίνη που περιέχουν, παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Τέλος, τα κουκιά έχουν υψηλές συγκεντρώσεις ενός αμινοξέος που είναι γνωστό ως L-dopa (ντοπαμίνη), το οποίο λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο.

ΠΗΓΗ: Nutrition

Σχετικά Άρθρα