ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη θρεπτική αξία της βρώμης

24 Ιανουαρίου 2022, 10:00

images

Η βρώμη είναι ένα δημοφιλές δημητριακό που το ξέρουμε όλοι ως βασικό συστατικό του πρωινού μας αλλά υπάρχει και σε πολλές συνταγές ζαχαροπλαστικής και μαγειρικής.

Όπως μάς εξηγεί ο διαιτολόγος- διατροφολόγος, Μανώλης Μανωλαράκης, "η βρώμη είναι ένα αξιόλογο δημητριακό. Όχι μόνο για τη χαμηλή της περιεκτικότητα σε θερμίδες (389 kcal ανά 100 γραμ.) αλλά και για την υψηλή της περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (66 γραμ.) με αρκετή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (10,6 γραμ.). Αξιοπρόσεκτη είναι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε αβενανθραμίδες.

Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι οι αβενανθραμίδες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Αυτό γίνεται μέσω του νιτρικού οξειδίου που βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Με τον τρόπο αυτό υπάρχει καλύτερη ροή αίματος. Οι αβενανθραμίδες επίσης έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθούν στην ανακούφιση από τον κνησμό".

Και ο ειδικός διατροφολόγος συνεχίζει εξηγώντας:

"Το υψηλό περιεχόμενο σε φυτικές ίνες είναι αυτό που προσδίδει και άλλες θετικές ιδιότητες στη βρώμη. Οι περισσότερες ίνες στη βρώμη είναι διαλυτές και οι πιο πολλές ανήκουν στις βήτα-γλυκάνες. Αυτές μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και αποδεδειγμένα της LDL συμβάλλοντας έτσι στην μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η δράση τους είναι διπλή: Μειώνουν το χρόνο παραμονής της τροφής στην εντερική οδό αλλά και δεσμεύουν τα χολικά οξέα και τη χοληστερίνη εμποδίζοντας την απορρόφησή τους.

Σε μελέτες έχει βρεθεί ότι οι β- γλυκάνες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου και της ινσουλίνης ειδικά μετά από κατανάλωση υδατανθράκων. Η συστηματική τους πρόσληψη μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάνοντας πιο εύκολη τη διαχείρισή του. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό οδηγεί και στη μείωση λήψης ινσουλίνης.

Μια άλλη χαρακτηριστική ιδιότητά τους είναι η αύξηση του αισθήματος κορεσμού. Και αυτό επειδή καθυστερούν τη μετακίνηση της τροφής από το στομάχι, προς την εντερική οδό.

Έτσι, η ένταξή τους στο διαιτολόγιο μπορεί να βοηθήσει άτομα σε πρόγραμμα διατροφής να μην νιώθουν έντονο το αίσθημα της πείνας. Αλλά και να μπορούν να κρατήσουν τα επίπεδα κατανάλωσης τροφής σε χαμηλά επίπεδα. Αν σε αυτό προσθέσουμε το γεγονός ότι η βρώμη έχει χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο αλλά και ότι προκαλεί δυσαπορρόφηση των λιπαρών, τότε κάποιος εύκολα μπορεί να καταλάβει ότι η κατανάλωσή της είναι ένα σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση του σωματικού βάρους".

Τέλος, όπως εξηγεί ο κ. Μανωλαράκης, η βρώμη είναι μία τροφή χωρίς γλουτένη, ανεκτή από άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη και η κατανάλωσή της δεν δείχνει να προκαλεί προβλήματα. Όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να είναι καθαρή και να μην υπάρχει επιμόλυνση από σιτάρι. Γι' αυτό καλό είναι να γίνεται κατανάλωσή της μόνο όταν στη συσκευασία υπάρχει η ένδειξη «χωρίς γλουτένη».

Σχετικά Άρθρα