ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα όσπρια

18 Απριλίου 2022, 09:00

images

Τα  όσπρια είναι από τα σημαντικότερα τρόφιμα που πρέπει να είναι πάντοτε ενταγμένα στη διατροφή μας. Μάλιστα, σύμφωνα με τη διατροφική πυραμίδα, είναι απαραίτητο να καταναλώνονται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Στα όσπρια, ενδεικτικά συμπεριλαμβάνονται οι φακές, τα φασόλια, τα ρεβίθια και τα κουκιά.

Είναι ευρέως γνωστό ότι τα όσπρια είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων. Ειδικότερα, είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές πρωτεΐνες, σίδηρο, φολικό οξύ, φώσφορο, ασβέστιο και κάλιο.

Με τις ιδιότητές τους αυτές, είναι σαφές ότι τα όσπρια έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση οσπρίων μπορεί να συμβάλει στη σωστή λειτουργία του εντέρου, χάρη στις φυτικές τους ίνες, προλαμβάνοντας και τη δυσκοιλιότητα, παρά το γεγονός ότι ενδέχεται να προκαλέσουν προσωρινά φούσκωμα. Παράλληλα, είναι πολύ αποτελεσματικά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα μετά τα γεύματα και μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Για το λόγο αυτό, συστήνεται η κατανάλωσή τους ακόμη και σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη και γενικώς αντιμετωπίζουν προβλήματα με το σάκχαρό τους.

Επιπλέον, τα όσπρια έχουν συσχετιστεί με διάφορα άλλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και των χαμηλότερων επιπέδων χοληστερόλης. Τέλος, μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει, όχι μόνο επειδή είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, αλλά και γιατί προκαλούν κορεσμό και σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι. Επομένως, μετά από ένα γεύμα που περιλαμβάνει όσπρια, θα κάνετε αρκετές ώρες για να ξαναπεινάσετε και θα αποφύγετε το τσιμπολόγημα.

Οι ειδικοί συνιστούν το συνδυασμό των οσπρίων με άλλα τρόφιμα, με στόχο την πρόσληψη ενός μεγαλύτερου εύρους θρεπτικών στοιχείων, καθώς και την ομαλότερη αύξηση του επιπέδου γλυκόζης στο αίμα. Τα όσπρια, αναλόγως το είδος τους, μπορούν να καταναλωθούν μαζί με κρέας, ρύζι, θαλασσινά ή και λαχανικά.

Σε κάθε περίπτωση, τα όσπρια, δεν είναι και από τα πιο λαοφιλή φαγητά ειδικά στα παιδιά και τους νέους. Ωστόσο, έχουν τόσο μεγάλη θρεπτική αξία, που τα καθιστά απαραίτητα για τη διατροφή μας. Γι' αυτό, ''παίξτε'' μαζί τους, αυτοσχεδιάστε, και απολαύστε τα ειδικά σε περιόδους νηστείας!


Σχετικά Άρθρα