ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

"Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου" σύμφωνα με Βιβλική ρήση και όχι μόνο...

13 Οκτωβρίου 2020, 09:00

images

Τι είναι αρχαίο, νόστιμο, υγιεινό και δημιουργεί ευθυμία; Το κρασί που αναφέρεται ακόμα και στην Αγία Γραφή, είναι επιτρεπτό από διαιτολόγους, γιατρούς, ιερείς, ψυχολόγους, ακόμα και από φανατικούς της υγιεινής διατροφής, για τα μεγάλα οφέλη του στην υγεία μας λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει. Αρκεί να τηρείται το μέτρο!

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που παρέχουν άμυνα στα κύτταρα έναντι της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες που προκαλεί η ανισορροπία μεταξύ αντιοξειδωτικών και ελεύθερων ριζών. Στο σταφύλι, τον ρόλο αυτό διαδραματίζουν οι πολυφαινόλες που ειδικά στο κόκκινο σταφύλι η περιεκτικότητα είναι μεγαλύτερη.

Έρευνες έχουν πιστοποιήσει ότι 400 ml (δύο ποτήρια) κόκκινου κρασιού καθημερινά επί δύο εβδομάδες, αυξάνουν την αντιοξειδωτική δράση του οργανισμού, ενώ η κατανάλωσή του έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Οι έρευνες γίνονται βέβαια σε άτομα άνω των 18 ετών και με υγιές ήπαρ που δεν λάμβαναν κάποια φαρμακευτική αγωγή και ήταν πολύ αυστηρές στην τήρηση αυτής της ποσότητας.

Σύμφωνα με άλλες μελέτες, η ρεσβερατρόλη που περιέχεται στο κρασί έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να ωφελήσει την υγεία μειώνοντας την χρόνια φλεγμονή, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, αυτοάνοσες νόσους και κάποιους τύπους καρκίνου.

Ενώ υπάρχουν ευρήματα που έχουν συσχετίσει το ένα ποτήρι κρασί την ημέρα με σημαντική μείωση της φλεγμονής και άλλες που έχουν διαπιστώσει μια όχι και τόσο εντυπωσιακή επίδραση στους δείκτες φλεγμονής. Πάντως, επιστημονικά στοιχεία έχουν συνδέσει τη μέτρια κατανάλωση κρασιού με μειωμένη συχνότητα καρδιοπαθειών. Και οι πολυφαινόλες όπως όλα δείχνουν κρύβουν το "μυστικό" για μείωση του κινδύνου για υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και μεταβολικές διαταραχές (πχ διαβήτη).

Ωστόσο, πρέπει να συμπληρώσουμε ότι στο ζήτημα της αρτηριακής πίεσης δεν υπάρχει συμφωνία των ερευνητών στα ευρήματά τους: Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση ισχυρίζονται κάποιες έρευνες, άλλες όμως δείχνουν ότι το ένα ποτήρι την ημέρα δεν μείωσε την αρτηριακή πίεση σε όσους την έχουν σε φυσιολογικά επίπεδα ή πάσχουν ήδη από κάποια καρδιοπάθεια. Επιπλέον, το κρασί μπορεί να αλληλεπιδράσει με αντιυπερτασικά φάρμακα.

Πάντως, σε ανθρώπους γενικά υγιείς ένα ή δύο ποτήρια κρασί ημερησίως μπορεί να ωφελήσει την ψυχική υγεία, να συμβάλει στην επίτευξη μακροζωίας και να ωφελήσει το εντερικό μικροβίωμα. Όλα όμως εξατομικεύονται και εξαρτώνται από την τήρηση του μέτρου!

Σχετικά Άρθρα