ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι vegan και keto δίαιτες βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

06 Φεβρουαρίου 2024, 10:00

images

Σε μία μικρή μελέτη που διεξήχθη από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, οι ερευνητές παρατήρησαν γρήγορες αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα σε άτομα που ακολούθησαν vegan και κετογονικές δίαιτες. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Medicine. 

Στη σχετική κλινική δοκιμή, οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν, είτε μια ελεγχόμενη vegan, είτε μια κετογονική δίαιτα για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια έπρεπε να τηρήσουν την άλλη δίαιτα για 2 εβδομάδες, ένα είδος δοκιμής που είναι γνωστό ως «crossover». Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ένα μήνα, οι ερευνητές παρακολουθούσαν στενά τους βιοδείκτες, τις μεταβολικές αλλαγές και τη μικροχλωρίδα των συμμετεχόντων, καθώς και τα βακτήρια στο έντερο και τις μεταβολικές αλλαγές για να παρακολουθήσουν πιθανές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές ήταν ότι αυτές οι δίαιτες επηρέασαν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος με διαφορετικούς τρόπους.

Η κετογονική δίαιτα συνδέθηκε με αποκρίσεις από το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο στοχεύει συγκεκριμένα παθογόνα, ενώ μια vegan δίαιτα προκάλεσε μια απάντηση από το ενδογενές ανοσοποιητικό σύστημα, την «πρώτη γραμμή» άμυνας του οργανισμού ενάντια στα μικρόβια.

«Ήταν έκπληξη για εμάς να δούμε πόσο διαφορετικά επηρεάζουν και οι 2 δίαιτες το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιμέναμε ότι οι δίαιτες θα επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά δεν περιμέναμε ένα τόσο ισχυρό και αποκλίνον αποτέλεσμα», δήλωσε η Δρ Verena Link, PhD, ειδικός Βιοπληροφορικής στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων του NIH και συν-συγγραφέας της έρευνας.

«Αυτό το ερευνητικό άρθρο δίνει ένα σημαντικό μήνυμα, τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στο κοινό ότι μια επιλεκτική δίαιτα μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική κατάσταση του οργανισμού μας», δήλωσε στο Healthline ο Δρ Ji Wei Tan, PhD, Καθηγητής Ανοσοφαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Monash στη Μαλαισία.

Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι η ανακάλυψη θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση και αξιοποίηση των διατροφικών παρεμβάσεων για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών και χρόνιων παθήσεων.

Σχετικά Άρθρα