ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι μέλλοντες μπαμπάδες επηρεάζουν με τη διατροφή τους την υγεία του εμβρύου

15 Απριλίου 2022, 16:00

images

Το τι τρώνε οι μέλλοντες μπαμπάδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της συντρόφου τους έχει επίδραση στη μελλοντική υγεία των αγέννητων παιδιών τους, σύμφωνα με μια μελέτη από το Queensland. Οι ερευνητές μελέτησαν τις αυτοαναφερόμενες διατροφικές συνήθειες σχεδόν 200 ζευγαριών, που συμμετείχαν στη μελέτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διαπιστώνοντας ότι οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να πληρούν τις συνιστώμενες ημερήσιες διατροφικές οδηγίες, εάν το καλό παράδειγμα το έδιναν οι σύντροφοί τους.

Όλα τα ζευγάρια έλαβαν προγεννητική φροντίδα στο Mater Hospital της Αυστραλίας. Η κύρια ερευνήτρια του QFC της Mater Research, Vicki Clifton, είπε ότι οι συμπεριφορές κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής, ξεκινώντας από τη σύλληψη, ήταν γνωστό ότι επηρεάζουν μέχρι και στην ενήλικη ζωή.

«Η υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παρέχει στο αγέννητο παιδί μια σημαντική βάση για μελλοντική καλή υγεία, αλλά πολλές έγκυες γυναίκες δεν πληρούν τις συνιστώμενες αυστραλιανές διατροφικές οδηγίες», δήλωσε η  Clifton.

«Η έρευνα δείχνει ότι η καλύτερη εκπαίδευση και υποστήριξη για τους συντρόφους θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των μελλουσών μαμάδων, κάτι που με τη σειρά του θα κάνει το έμβρυο πιο υγιές και θα μειώσει τον μελλοντικό κίνδυνο ασθένειας».

Προηγούμενη έρευνα είχε αναφέρει ότι η διατροφή ενός άνδρα μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος του, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει την υγεία των παιδιών του.

Η επικεφαλής συγγραφέας της τελευταίας έρευνας για τη δίαιτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης του Queensland, Shelley Wilkinson, είπε ότι η μελέτη εξέτασε εάν η διατροφή ενός μελλοντικού πατέρα επηρεάζει επίσης το τι έτρωγε η σύντροφός του, επιδρώντας κατ' επέκταση στην ευημερία του μωρού.

«Ενώ είναι γνωστό ότι η εκπαίδευση, το εισόδημα και ο δείκτης μάζας σώματος επηρεάζουν τον τρόπο διατροφής των γυναικών στην εγκυμοσύνη, αυτή η μελέτη αντιμετωπίζει το χάσμα στο γνωστικό πεδίο σχετικά με το πώς οι διατροφικές συνήθειες του συντρόφου επηρεάζουν τις μέλλουσες μαμάδες», δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Wilkinson.

«Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε μια συσχέτιση μεταξύ του τι έτρωγε ο σύντροφος και του τι κατανάλωνε η εγκυμονούσα, κάτι που δεν έχει εξεταστεί πραγματικά πριν.

«Οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να πληρούν τις συστάσεις ημερήσιας διατροφικής πρόσληψης όταν οι σύντροφοί τους  τις πληρούσαν εξίσου» πρόσθεσε.

Τέλος, η  Wilkinson, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Διατροφής του Πανεπιστημίου του Queensland, είπε ότι η μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος πριν από την εγκυμοσύνη, ήταν πολύ πιο πιθανό να υπερβούν τα συνιστώμενα όρια αύξησης βάρους κατά την εγκυμοσύνη.


Σχετικά Άρθρα