ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι κετογονικές δίαιτες σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

09 Μαρτίου 2023, 09:00

images

Μία δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά όπως η δίαιτα Κέτο μπορεί να συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης και να διπλασιάσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων όπως φραγμένες αρτηρίες, καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στη μελέτη, οι ερευνητές όρισαν μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (LCHF) ως μία δίαιτα κατά την οποία το 45% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που προέρχονται από λίπος και το 25% από υδατάνθρακες. Η μελέτη παρουσιάστηκε στην ετήσια επιστημονική συνεδρία του  American College of Cardiology’s Annual Scientific Session Together With the World Congress of Cardiology.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν δίαιτα LCHF είχαν υψηλότερα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας, επίσης γνωστή ως LDL, χοληστερόλη και απολιποπρωτεΐνη Β. Η απολιποπρωτεΐνη Β είναι μια πρωτεΐνη που καλύπτει τις πρωτεΐνες της LDL χοληστερόλης και μπορεί να προβλέψει καλύτερα τις καρδιακές παθήσεις από τα αυξημένα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η συνολική πρόσληψη λίπους των συμμετεχόντων στη δίαιτα LCHF ήταν υψηλότερη σε κορεσμένα λιπαρά και είχε διπλάσια κατανάλωση ζωικών πηγών (33%) σε σύγκριση με εκείνες της ομάδας ελέγχου (16%).

«Η μελέτη μας κατέληξε στο ότι η τακτική κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε υδατάνθρακες και υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος συσχετίστηκε με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης LDL –ή «κακής» χοληστερόλης – και υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», δήλωσε σε δελτίο τύπου η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Iulia Iatan σε συνεργασία με την Κλινική Πρόληψης του Προγράμματος Healthy Heart, το Νοσοκομείο St. Paul's και το Κέντρο Καινοτομίας Καρδιάς Πνεύμονα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ του Καναδά.

«Η αυξημένη χοληστερόλη LDL δεν πρέπει να παραβλέπεται ως απλώς μια αμελητέα παρενέργεια μιας δίαιτας VLCD (δίαιτα πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες) ή κετογονικής δίαιτας», είπε ο Christopher Gardner, ερευνητής καθηγητής ιατρικής στο Stanford Prevention Research Center, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές για την Κέτο δίαιτα, επισημαίνοντας τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων σε άτομα με υψηλότερα επίπεδα κετόνης στο αίμα, σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούν μια πιο τυπική δίαιτα.

«Αυτή η μελέτη προσφέρει μια σημαντική συμβολή στην επιστημονική βιβλιογραφία και υποδηλώνει ότι οι βλάβες υπερτερούν των οφελών», δήλωσε ο Gardner.



Σχετικά Άρθρα