ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι κατάλληλες τροφές για την υγεία του θυροειδούς αδένα

04 Ιανουαρίου 2024, 09:00

images

Όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί καλά, μπορεί να οδηγήσει, είτε σε μειωμένη, είτε σε αυξημένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Ο υποθυρεοειδισμός είναι μία παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή, αντιμετωπίζουν υποθυρεοειδισμό και όχι υπερθυρεοειδισμό που είναι το αντίστροφο.

Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:

⦁Κόπωση.

⦁Εύθραυστα νύχια

⦁Ξηρό δέρμα.

⦁Δυσκοιλιότητα.

⦁Κατάθλιψη.

⦁Αύξηση βάρους παρά την έλλειψη αλλαγής στη διατροφή ή τη δραστηριότητα.

Αντίθετα, ο υπερθυρεοειδισμός είναι μια ιατρική κατάσταση στην οποία παράγει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών λόγω υπερδραστηριότητας του θυρεοειδούς αδένα. Ο επιπολασμός του υπερθυρεοειδισμού στις ΗΠΑ, εκτιμάται ότι είναι λίγο περισσότερο από 1%, καθιστώντας τον ένα πολύ λιγότερο κοινό πρόβλημα σε σχέση τον υποθυρεοειδισμό.

⦁Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:

⦁Ταχυπαλμίες.

⦁Διάρροια.

⦁Αυξημένη εφίδρωση.

⦁Άγχος.

⦁Δυσκολία στον ύπνο.

⦁Απώλεια βάρους χωρίς να έχει γίνει καμία αλλαγή στη διατροφή ή τη φυσική δραστηριότητα.

Μερικές από τις καλύτερες τροφές για τον υποθυρεοειδισμό, περιλαμβάνουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D, αντιοξειδωτικά και ψευδάργυρο. Η προσθήκη αυτών των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή σας, μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να βοηθήσει στην παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

1. Καταναλώστε ξηρούς καρπούς Βραζιλίας που περιέχουν σελήνιο

Το σελήνιο εμπλέκεται στην παραγωγή σεληνοπρωτεϊνών, οι οποίες βοηθούν στη δημιουργία της θυρεοειδικής ορμόνης.

Οι ξηροί καρποί Βραζιλίας είναι μια κλασική πηγή σεληνίου. Αλλά και άλλες πηγές τροφίμων είναι επίσης πλούσιες σε σελήνιο, όπως:

⦁Ψάρια.

⦁Βακαλάος.

⦁Σαρδέλες.

⦁Στρείδια

⦁Μύδια.

⦁Μανιτάρια.

⦁Τυρί κότατζ.

⦁Φασόλια.

⦁Φακές.

2. Προσλάβετε Ω3 λιπαρά οξέα τρώγοντας σολομό

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στον θυρεοειδή αδένα που σχετίζεται με καταστάσεις, όπως Hashimoto. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα υπάρχουν σε λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί και ο σολομός. Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν:

⦁Μουρουνέλαιο.

⦁Σπόροι λιναριού.

⦁Σπόροι Chia.

⦁Ξηροί καρποί, ειδικά καρύδια.

⦁Σόγια.

3. Φάτε μούρα ως αντιοξειδωτικά

Τα βατόμουρα, οι φράουλες, τα σμέουρα, τα goji berries και τα acai berries έχουν όλα ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτελέσματα που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Εκτός από τα μούρα, άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά αποτελούν:

⦁Μαύρη σοκολάτα.

⦁Μερικά βότανα και μπαχαρικά, όπως γαρύφαλλο, ρίγανη και σαφράν.

⦁Ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια και τα πεκάν.

4. Καταναλώστε στρείδια ως πηγή ψευδαργύρου

Τέλος, ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για το σχηματισμό και τη διάσπαση της θυρεοειδικής ορμόνης. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται στα στρείδια, τα δημητριακά, το βοδινό κρέας, τη γαλοπούλα, το χοιρινό και τις φακές.

Σχετικά Άρθρα