ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι καρποί από ιπποφαές συμβάλουν στην αντιμετώπιση του διαβήτη και της παχυσαρκίας

04 Απριλίου 2024, 09:00

images

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Memorial στο Newfoundland του Καναδά, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα μούρα από το φυτό ιπποφαές έχουν μοναδικά διατροφικά χαρακτηριστικά που έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν τον διαβήτη και την παχυσαρκία. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα μούρα του ιπποφαούς βρίσκονται στο επίκεντρο ως ωφέλιμη τροφή για την ανθρώπινη υγεία. Τα μούρα είναι ήδη δημοφιλή στην Ασία και έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της αρθρίτιδας και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων στην Ευρώπη.

Τα μούρα του ιπποφαούς περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που αναστέλλουν ή αποτρέπουν τη βλάβη που προκαλείται στα κύτταρα του σώματος από τις ελεύθερες ρίζες. (Οι ελεύθερες ρίζες πιστεύεται ότι είναι προϊόντα περιβαλλοντικών και άλλων στρεσογόνων παραγόντων.)

Τα μούρα και τα φύλλα του θάμνου έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως ως συμπληρώματα διατροφής και ως φαρμακευτικά προϊόντα. Το έλαιο του φυτού είναι επίσης μια ισχυρή πηγή ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, πολυφαινολών και βιταμινών Ε, Β και Α.

Σύμφωνα με τη Δρ. Menka Gupta, γιατρό λειτουργικής ιατρικής, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, τα μούρα του ιπποφαούς «έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική στο Θιβέτ, την Κίνα και πολλές άλλες ασιατικές και ευρωπαϊκές χώρες. Οι πιο τεκμηριωμένες περιπτώσεις χρήσης αφορούν στην πεπτική υγεία, τα προβλήματα στομάχου και εντέρου, την καρδιαγγειακή υγεία, τις δερματικές παθήσεις και το έλκος».

Οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης αναφέρουν ότι τα ελπιδοφόρα ευρήματα των μούρων του ιπποφαούς για τη θεραπεία του διαβήτη και της παχυσαρκίας παρατηρήθηκαν in vitro.

Η Michelle Routhenstein, διαιτολόγος-διατροφολόγος στο EntirelyNourished.com, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, ανέφερε τις βιταμίνες C και E που περιέχει το ιπποφαές, καθώς και «φλαβονοειδή, καροτενοειδή και φαινολικές ενώσεις, μαζί με την περιεκτικότητά τους σε διαιτητικές ίνες».

«Αυτά μπορεί να παίζουν ρόλο στις πιθανές επιδράσεις τους στα κύτταρα του διαβήτη μειώνοντας την οξειδωτική βλάβη και τη φλεγμονή, βελτιώνοντας ενδεχομένως την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τον μεταβολισμό της γλυκόζης», εξήγησε η Routhenstein.

Ομοίως, για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, αυτά τα αντιοξειδωτικά και οι διαιτητικές ίνες μπορεί να βοηθήσουν στην άμβλυνση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, υποστηρίζοντας τη μεταβολική υγεία και τις προσπάθειες διαχείρισης βάρους.

«Λόγω του συνδυασμού των αντιφλεγμονωδών και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του, [το ιπποφαές] μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία του εντέρου. Η καλύτερη υγεία του εντέρου έχει θετικό αντίκτυπο στη μεταβολική υγεία, συμβάλλοντας δυνητικά στη διαχείριση του διαβήτη και της παχυσαρκίας», δήλωσε η Δρ. Menka Gupta.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Journal of the Science of Food and Agriculture.

Σχετικά Άρθρα