ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι γυναίκες χορτοφάγοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος

14 September 2022, 16:00

images

Μια μελέτη σε περισσότερες από 26.000 μεσήλικες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκαλύπτει ότι, όσες ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή, είχαν 33% υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου σε σύγκριση με τις κρεατοφάγους.

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Λιντς, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine, διερεύνησε τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου σε περιστασιακά κρεατοφάγους, pescatarians - άνθρωποι που τρώνε ψάρια αλλά όχι κρέας-, και χορτοφάγους, σε σύγκριση με τους κανονικούς κρεατοφάγους.

Μεταξύ 26.318 γυναικών ηλικίας από 35 έως 69 ετών, 822 περιπτώσεις κατάγματος ισχίου σημειώθηκαν σε μία περίοδο 20 ετών οι οποίες αντιπροσώπευαν λίγο πάνω από το 3% του πληθυσμιακού δείγματος. Μετά από προσαρμογή σε παράγοντες όπως το κάπνισμα και η ηλικία, οι χορτοφάγοι ήταν η μόνη ομάδα δίαιτας με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου.

"Η χαμηλή πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στο κρέας, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη οστική πυκνότητα και μυϊκή μάζα, γεγονός που μπορεί να κάνει τη γυναίκα πιο επιρρεπή στον κίνδυνο κατάγματος ισχίου. Αυτό καθιστά ιδιαίτερα σημαντική για περαιτέρω έρευνα την καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που προκαλούν τον αυξημένο κίνδυνο στους χορτοφάγους, είτε συγκεκριμένες ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά ή διαχείριση βάρους, ώστε να μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν υγιεινές επιλογές''.

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη γυναικών του Ηνωμένου Βασιλείου, για να διερευνήσει πιθανές σχέσεις μεταξύ διατροφής και κινδύνου κατάγματος ισχίου. Η ομάδα γυναικών μέσης ηλικίας επιλέχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Λιντς για να διερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ της διατροφής και της χρόνιας νόσου, που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών διατροφικών προτύπων. Οι διατροφικές πληροφορίες συλλέχθηκαν με τη χρήση ενός ερωτηματολογίου συχνότητας τροφής και επικυρώθηκαν χρησιμοποιώντας ένα ημερολόγιο διατροφής 4 ημερών σε ένα δείγμα γυναικών.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι, ο μέσος δείκτης μάζας σώματος – ΔΜΣ –  μεταξύ των χορτοφάγων ήταν ελαφρώς χαμηλότερος από το μέσο όρο μεταξύ των τακτικών κρεατοφάγων. Προηγούμενη έρευνα, έχει δείξει μια σχέση μεταξύ χαμηλού ΔΜΣ και υψηλού κινδύνου κατάγματος ισχίου.

Ο χαμηλότερος ΔΜΣ ενδέχεται να υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι είναι λιποβαρείς, κάτι που μπορεί να σημαίνει ασθενέστερα οστά και μύες  και υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί, εάν ο χαμηλός ΔΜΣ είναι ο λόγος για τον υψηλότερο κίνδυνο που παρατηρείται στους χορτοφάγους.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ Darren Greenwood, καθηγητής Βιοστατιστικής στη Σχολή Ιατρικής στο Λιντς, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη είναι μόνο μέρος της ευρύτερης εικόνας της διατροφής και των υγιών οστών και μυών σε μεγαλύτερη ηλικία».

«Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί, εάν θα μπορούσαν να υπάρξουν παρόμοια αποτελέσματα στους άνδρες, να διερευνηθεί ο ρόλος του σωματικού βάρους και να εντοπιστούν οι λόγοι για διαφορετικά αποτελέσματα σε χορτοφάγους και κρεατοφάγους».


Σχετικά Άρθρα