ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι γευστικοί κάλυκες ρυθμίζουν την ποσότητα και την ταχύτητα πρόσληψης τροφής

24 Νοεμβρίου 2023, 09:00

images

Η καταγραφή του εγκεφαλικού στελέχους δείχνει ότι οι γευστικοί μας κάλυκες, είναι η πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στο να τρώμε πολύ γρήγορα. Μία ομάδα επιστημόνων στο UC San Francisco διεξήγαγε μία έρευνα με στόχο κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η καταγραφή αυτή μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων μεθόδων για την απώλεια βάρους. Η ομάδα, με επικεφαλής τον Zachary Knight, PhD, καθηγητή φυσιολογίας του UCSF στο Ινστιτούτο Kavli για τη Θεμελιώδη Νευροεπιστήμης, αποκάλυψε «μια λογική που χρησιμοποιεί το εγκεφαλικό στέλεχος για να ελέγχει πόσο γρήγορα και πόσο τρώμε, χρησιμοποιώντας 2 διαφορετικά είδη σημάτων, με το 1 να προέρχεται από το στόμα και το άλλο πολύ αργότερα από το έντερο», όπως αναφέρει ο Knight, ο οποίος είναι επίσης ερευνητής στο Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes και μέλος του UCSF Weill Institute for Neurosciences.

«Αυτή η ανακάλυψη μας δίνει ένα νέο πλαίσιο για να κατανοήσουμε πώς ελέγχουμε το φαγητό μας».

Ακόμη, νέες τεχνικές που αναπτύχθηκαν από τον κύριο συγγραφέα Truong Ly, PhD, μεταπτυχιακό φοιτητή στο εργαστήριο Knight, επέτρεψαν την πρώτη απεικόνιση και καταγραφή μιας δομής εγκεφαλικού στελέχους που είναι κρίσιμη για την αίσθηση κορεσμού, που ονομάζεται πυρήνας της μονήρους οδού, ή NTS, σε ποντίκια.

Ο ίδιος χρησιμοποίησε αυτές τις τεχνικές για να εξετάσει 2 τύπους νευρώνων που είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόσληψη τροφής.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι, όταν οι ερευνητές τάιζαν το ποντίκι ακόμη και χωρίς τη θέλησή του, τα εγκεφαλικά κύτταρα που ονομάζονται PRLH (για την ορμόνη απελευθέρωσης της προλακτίνης) ενεργοποιήθηκαν από θρεπτικά σήματα που αποστέλλονταν από το γαστρεντερικό σωλήνα.

Ωστόσο, όταν επέτρεψαν στα ποντίκια να καταναλώσουν τροφή αυτοβούλως και με το ρυθμό που επιθυμούσαν, αυτά τα σήματα από το έντερο δεν εμφανίστηκαν. Αντίθετα, τα εγκεφαλικά κύτταρα PRLH, άλλαξαν σε ένα νέο μοτίβο δραστηριότητας που ελεγχόταν εξ ολοκλήρου από σήματα από το στόμα.

«Ήταν μια απόλυτη έκπληξη που αυτά τα κύτταρα ενεργοποιήθηκαν από την αντίληψη της γεύσης», είπε ο Ly. «Δείχνει ότι υπάρχουν και άλλα στοιχεία του συστήματος ελέγχου της όρεξης που πρέπει να λάβουμε υπόψη». Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο Nature, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκάλυψη του πώς ακριβώς λειτουργούν τα φάρμακα για την απώλεια βάρους, όπως το Ozempic, και πώς να καταστούν πιο αποτελεσματικά.

Σχετικά Άρθρα