ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι διατροφικές μας συνήθειες σχετίζονται με την εμφάνιση κάποιων καρκίνων

16 Νοεμβρίου 2020, 09:00

images

Όλο και περισσότερα στοιχεία καταδεικνύουν την αιτιολογική σχέση της διατροφής με τον καρκίνο. Έχουν μελετηθεί εκτενώς παράγοντες που αφορούν τόσο την ποσότητα της τροφής , μέσω της πρόκλησης παχυσαρκίας , όσο και του είδους των διατροφικών συνηθειών.  

Φρούτα και λαχανικά: Η χρήση τους ως κυρίαρχα διατροφικά στοιχεία έχει ευνοϊκή επίδραση στην πρόληψη εμφάνισης νεοπλασιών. Πιο συγκεκριμένα: Τα εσπεριδοειδή έχουν συσχετιστεί με ελαττωμένο κίνδυνο για καρκίνου μαστού . Η ντομάτα και τα παράγωγά της προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη πιθανόν λόγω του λυκοπενίου. Παράλληλα έχει βρεθεί ότι οι φυτικές ίνες ιδίως από τα δημητριακά, προστατεύουν από τον καρκίνο του εντέρου.

Κόκκινο κρέας: Η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος καλό είναι να αποφεύγεται καθώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου. Ο μηχανισμός δεν είναι απόλυτα σαφής αλλά ενδεχομένως ευθύνονται  το ζωικό λίπος, καθώς και καρκινογόνες ουσίες που παράγονται σε υψηλές θερμοκρασίες ψησίματος ιδιαίτερα δε αν χρησιμοποιηθούν κάρβουνα.

Η αυξημένη κατανάλωση γλυκόζης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως καρκίνο ήπατος, παγκρέατος, ενδομητρίου, εντέρου, μαστού και ουροδόχου κύστεως. Η κατανάλωση γλυκών, ζάχαρης, αναψυκτικών κλπ έχει την δυσμενέστερη επίδραση καθώς το σάκχαρο ανεβαίνει απότομα μετά το γεύμα. Αντίθετα, σύνθετοι υδατάνθρακες που είναι λιγότερο επεξεργασμένοι, όπως τα δημητριακά και το μαύρο ψωμί, φαίνεται να μην είναι τόσο επιβαρυντικά ως προς την πρόκληση καρκίνου.

Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία γενικά δεν έχουν ισχυρά στοιχεία ούτε προς θετική ούτε προς αρνητική επίδραση ως προς την πιθανότητα νεοπλασιών.  Το φυλλικό οξύ όμως  που αφθονεί σε πράσινα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και ξηρούς καρπούς φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς ελαττώνει τον κίνδυνο μεταλλάξεων, που είναι βασικός μηχανισμός καρκινογένεσης  .

Όσον αφορά την συσχέτιση των οινοπνευματωδών ποτών με τον καρκίνο η σχέση είναι δοσοεξαρτόμενη.  Μία μικρή ποσότητα (1-2 ποτήρια) λίγες φορές την εβδομάδα, ίσως και να ωφελήσει την καρδιά και τον ψυχισμό μας. Αλλά η συχνότερη κατανάλωση, ειδικά των ποτών με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλη όπως είναι το ουίσκι και η βότκα, θέτει σε κίνδυνο το ήπαρ, το γαστρεντερικό μας σύστημα και το ουροποιητικό μας.

Σαν γενικούς κανόνες θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα:

-Διατήρηση φυσιολογικού βάρους.

-Αερόβια άσκηση (περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο κλπ) μισή ώρα την ημέρα τις περισσότερες μέρες της βδομάδα.

-Καθιέρωση λαχανικών  και φρούτων σαν κυρίαρχα στοιχεία διατροφής με ταυτόχρονο περιορισμό στο κόκκινο κρέας (μεσογειακή διατροφή).

-Περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ με αποφυγή «σκληρών» ποτών.

-Οι κανόνες αυτοί είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να εφαρμοστούν αυτή την εποχή που ελέω COVID είμαστε όλοι επιρρεπείς στις διατροφικές παρεκτροπές με ταυτόχρονο περιορισμό στην κινητικότητα.

ΠΗΓΕΣ

ΠΟΥ

MAYO CLINIC


Σχετικά Άρθρα