ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι διατροφικές διαταραχές αφορούν περισσότερους από όσους νομίζουμε

18 Φεβρουαρίου 2020, 10:05

images

Νομίζετε ότι η ψυχογενής ανορεξία και η ψυχογενής βουλιμία αφορούν ελάχιστα κορίτσια κάπου μακριά από εμάς; Κι όμως! Μία έρευνα που διεξήχθη από την Δρ Claire Mysko, CEO του National Eating Disorders Association στις ΗΠΑ, αποδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι συχνό και πολλές φορές "κρύβεται" στο διπλανό σπίτι...

Μόνο στις ΗΠΑ, 20 εκατομμύρια γυναίκες και 10 εκατομμύρια άνδρες υποφέρουν σήμερα ή έχουν υποφέρει στο πρόσφατο παρελθόν από κάποια διαταραχή πρόσληψης τροφής. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι από τα 370 εκατομμύρια κατοίκους των ΗΠΑ, το 8,1% πάσχει από μία τέτοια διαταραχή. Και δεδομένου ότι οι ΗΠΑ αποτελούν χαρακτηριστική χώρα του δυτικού κόσμου, γνωρίζουμε εμπειρικά ότι τα ποσοστά που ισχύουν εκεί, λίγο ως πολύ αφορούν και τις ευρωπαϊκές χώρες.

Αλλά ας δούμε ποιες είναι οι πιο συχνές διαταραχές πρόσληψης τροφής ή διατροφικές διαταραχές: 

Πρώτη σε συχνότητα είναι η ψυχογενής ανορεξία που "χτυπάει" συνήθως κορίτσια στην εφηβεία ή την πρώτη νεανική ηλικία τα οποία έχουν συνήθως χαμηλή αυτοεκτίμηση και κακή σχέση με την μητέρα τους η οποία συνήθως είναι αυστηρή και επικριτική. Τα κορίτσια αυτά (και πολύ σπανιότερα αγόρια) σταματούν εντελώς να τρώνε, με αποτέλεσμα να φτάνουν σε επίπεδα ασιτίας, να νοσηλεύονται με πολυοργανική ανεπάρκεια και πολύ συχνά να καταλήγουν. Σε άλλες περιπτώσεις "παλεύουν" επί σειρά ετών με την ασθένεια δείχνοντας άλλοτε σημάδια βελτίωσης και άλλοτε επιδείνωσης αλλά επί της ουσίας καταστρέφεται η υγεία και η ζωή τους.

Η ψυχογενής βουλιμία είναι ένα σύνδρομο που αφορά πάλι περισσότερο τις γυναίκες αλλά και τους άνδρες, ενώ επεκτείνεται ηλικιακά και σε μεγαλύτερους ανθρώπους. Χαρακτηρίζεται από υπερφαγικά επεισόδια όπου το άτομο καταναλώνει τεράστιες ποσότητες φαγητού (συνήθως αλμυρού ή γλυκού) μέσα σε ελάχιστο χρόνο, και μετά κάνει εμετό και το βγάζει. Η συνήθεια αυτή έχει ως αποτέλεσμα τόσο την υποθρεψία, όπως συμβαίνει και στην ανορεξία, καθώς κάνουν εμετό πριν προλάβουν να χωνέψουν, αλλά και τον "οισοφάγο Μπάρετ" που είναι μια επικίνδυνη φλεγμονή στον οισοφάγο η οποία δημιουργείται όταν τα γαστρικά υγρά -αντί να μείνουν στο στομάχι που έχει ειδικούς, ανθεκτικούς στα οξέα ιστούς- ανεβαίνουν προς τα επάνω και "καίνε" τον ευαίσθητο βλεννογόνο του οισοφάγου.

Και η τρίτη πιο συχνή διαταραχή διατροφής είναι η ορθορεξία που αφορά και τα δύο φύλα και εκδηλώνεται με τον "μανιώδη" έλεγχο όλων των τροφών και των συστατικών τους πριν από την κατανάλωση. Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν τη διαταραχή αυτή δεν τρώνε τίποτα αν δεν βεβαιωθούν ότι είναι από αγνά υλικά και με λίγες θερμίδες. Και στη συνέχεια μετρούν κυριολεκτικά τις μπουκιές τους για να μην φάνε περισσότερο από αυτό που έχουν οι ίδιοι ορίσει ως αποδεκτό. Αν φάνε παραπάνω ή κάτι που "δεν ήταν κατάλληλο" νιώθουν τύψεις και πέφτουν σε κατάθλιψη. Τελικά παθαίνουν και ανορεξία.

Σχετικά Άρθρα