ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση σπόρων κολοκύθας

16 September 2022, 10:00

images

Οι σπόροι κολοκύθας, είναι εδώδιμοι σπόροι που καταναλώνονται συνήθως καβουρδισμένοι. Οι σπόροι αυτοί είναι πολύ πιο ωφέλιμοι για την υγεία μας από όσο φανταζόμαστε. 

Οι σπόροι κολοκύθας, είναι μία καλή πηγή υγιών λιπών, μαγνησίου και άλλων θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και των οστών. Είναι επίσης πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά όπως το σελήνιο και η βήτα καροτίνη. Επιπλέον, αποτελούν υψηλή πηγή σιδήρου. Ένα φλιτζάνι σπόρων κολοκύθας περιέχει 9,52 χιλιοστόγραμμα (mg) σιδήρου, ένα σημαντικό μέρος των 18 mg που αποτελούν τη συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA) για τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και 8 mg για τους άνδρες και τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν επίσης:

-ψευδάργυρο

-φώσφορο

-μαγγάνιο

-πρωτεΐνη

-ίνες

Υγεία των οστών

Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν επίσης μαγνήσιο, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία των οστών. Η υψηλή πρόσληψη μαγνησίου, έχει συσχετιστεί με υψηλότερη οστική πυκνότητα. Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Απώλεια βάρους και πέψη

Μια μερίδα 28 γραμμαρίων σπόρων κολοκύθας, περιέχει 1,8 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής.

Τα οφέλη μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, περιλαμβάνουν τη διατήρηση του βάρους, επειδή το άτομο αισθάνεται κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά το φαγητό, τη βελτίωση της πέψης και τη καλή διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι σπόροι κολοκύθας είναι επίσης, πλούσια πηγή βιταμίνης Ε και άλλων αντιοξειδωτικών.

Η βιταμίνη Ε βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη διατήρηση της υγείας των αιμοφόρων αγγείων. Πολλοί σπόροι, συμπεριλαμβανομένων των κολοκυθόσπορων, είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Ε.

Πρόληψη της αϋπνίας

Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσιοι στο αμινοξύ τρυπτοφάνη. Οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει τρυπτοφάνη για τη θεραπεία της χρόνιας αϋπνίας, επειδή το σώμα τη μετατρέπει σε σεροτονίνη, την «ορμόνη της καλής αίσθησης» ή «χαλάρωσης» και μελατονίνη, την «ορμόνη του ύπνου».

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση 1 gr ή περισσότερο τρυπτοφάνης πριν τον ύπνο, μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου.

Σεξουαλική υγεία, υγεία του προστάτη και του ουροποιητικού

Οι άνθρωποι θεωρούν παραδοσιακά τους σπόρους κολοκύθας αφροδισιακούς. Αυτοί οι σπόροι είναι επίσης πλούσιοι σε ψευδάργυρο, ο οποίος μπορεί να ωφελήσει την ανδρική γονιμότητα. Σύμφωνα με μελέτη του 2018, μπορεί να βελτιώσει τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα του σπέρματος.

Τέλος, μελέτη του 2019 υποστηρίζει ότι το εκχύλισμα σπόρων κολοκύθας θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για άτομα με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, έναν τύπο διεύρυνσης του προστάτη που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την ούρηση.


Σχετικά Άρθρα