ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θα μπορούσαν τα Ω3 λιπαρά οξέα να καταπολεμήσουν την ακμή;

21 Μαΐου 2022, 09:00

images

Πολλοί είναι οι άνθρωποι ανά τον κόσμο που έχουν έρθει αντιμέτωποι με την ακμή. Γενικώς, δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία για αυτή. Ωστόσο, οι ερευνητές μπορεί να έχουν βρει ένα νέο όπλο για την καταπολέμηση της ακμής, χωρίς παρενέργειες.

Μια μελέτη στη Γερμανία έχει επισημάνει τα Ω3 λιπαρά οξέα - που περιέχονται στο ιχθυέλαιο, τον άγριο σολομό, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους - ως θρεπτικό συστατικό που βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής.

Μεταξύ 100 συμμετεχόντων με ακμή, περίπου το 94% είχε χαμηλά επίπεδα λιπαρών οξέων στο αίμα, ανακάλυψε η μελέτη. Πολλοί είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης που είναι γνωστό ότι διεγείρει την παραγωγή ακμής. «Ως κάποια που ενδιαφέρεται να θεραπεύσει την ακμή και κάποια που εκτελεί κλινικές δοκιμές, θεωρώ ότι αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη», είπε η Δρ Sandra Johnson, δερματολόγος στο Fort Smith, Ark. Johnson.

Τα Ω3 λιπαρά οξέα βρίσκονται συνήθως σε μη εκτρεφόμενα ψάρια, φύκια και άλλες φυτικές τροφές, συμπεριλαμβανομένων των οσπρίων, των ξηρών καρπών και των σπόρων.

Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι αυτά τα λιπαρά οξέα μειώνουν τη φλεγμονή ωθώντας το σώμα να παράγει αντιφλεγμονώδεις προσταγλανδίνες Ε1 και Ε3 και λευκοτριένη Β5, και είναι γνωστό ότι προκαλεί ακμή.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Anne Gürtler, από το τμήμα Δερματολογίας και Αλλεργίας στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian στο Μόναχο της Γερμανίας, δήλωσε ότι οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να παρέχουν στους ασθενείς πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές επιλογές ως μέρος μιας σύγχρονης θεραπευτικής προσέγγισης για την ακμή.

Όταν η ομάδα της ανέλυσε δείγματα αίματος συμμετεχόντων, διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι είχαν επίπεδα Ω3 λιπαρών οξέων από 8% έως 11%, κάτω από τις συνιστώμενες ποσότητες.

Εξετάζοντας τις διατροφικές τους συνήθειες, η ομάδα διαπίστωσε ότι, όσοι έτρωγαν τακτικά ρεβίθια και φακές, ενώ δεν κατανάλωναν ηλιέλαιο, είχαν υψηλότερα επίπεδα Ω3. Σημειώνεται ότι το ηλιέλαιο επιδεινώνει την ακμή, όπως έχει αποδειχθεί σε παλαιότερες έρευνες.

Οι ασθενείς της μελέτης που είχαν χαμηλότερα επίπεδα Ω3 λιπαρών οξέων είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα IGF-1. Όσοι είχαν σοβαρά ελλείμματα σε Ω3, χαμηλότερα από 4%, είχαν ακόμη περισσότερη ορμόνη IGF-1. Οι ερευνητές εξετάζουν τη διατροφική επίδραση στην ακμή για πολλά χρόνια, όπως ανέφερε η Johnson. Ωστόσο, η έρευνα δεν ήταν αρκετή και απαιτείται περαιτέρω μελέτη.


Σχετικά Άρθρα