ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Θα μπορούσαν οικονομικά κίνητρα να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους;

30 Δεκεμβρίου 2022, 07:00

images

Η παχυσαρκία αποτελεί μια μάστιγα της εποχής, που ενοχοποιείται για αύξηση νοσημάτων, όπως τα μεταβολικά και τα καρδιαγγειακά.  Γονίδια και ορμόνες εμπλέκονται στην ισορροπία πείνας, αισθήματος κορεσμού ή και λαιμαργίας. Η σύγχρονη υπερθερμιδική και επεξεργασμένη διατροφή, βάζουν εμπόδια στο στόχο της απώλειας βάρους.  

Ωστόσο, είναι κοινά αποδεκτό ότι όσοι έχουν υπερβάλλον βάρος χρειάζονται ισχυρά κίνητρα και ενθάρρυνση για να πετύχουν το στόχο τους. Η ιδέα ότι αν οι άνθρωποι το θέλουν αρκετά, θα το πραγματοποιήσουν, είναι συνηθισμένη. Στο πνεύμα αυτό το αμερικανικό δίκτυο NBC, από το 2004 έως το 2016, μετέδωσε το τηλεοπτικό ριάλιτι "The Biggest Loser", με παχύσαρκους να διαγωνίζονται για ένα έπαθλο 500.000 δολαρίων σε διάστημα 30 εβδομάδων .

Στο ίδιο πνεύμα έχουν διεξαχθεί μελέτες που διερευνούν τον αντίκτυπο της οικονομικής ανταμοιβής ατόμων για να χάσουν βάρος. Η πιο πρόσφατη από αυτές ήταν μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή σε νοικοκυριά των ΗΠΑ με εισοδήματα χαμηλότερα από 40.000 δολάρια. Στην μια ομάδα  χορηγήθηκε δωρεάν για ένα έτος Weight Watchers και βασικές συμβουλές απώλειας βάρους (άσκηση, παρακολούθηση του φαγητού, υγιεινή διατροφή κ.λπ.).  Στην άλλη ομάδα δόθηκε δυνατότητα να κερδίσουν έως και 750 δολάρια σε 6 μήνες, με ανταμοιβή που δίδονταν για πράγματα, όπως η συμμετοχή σε εκπαιδευτικές συνεδρίες, η καταγραφή ημερολογίου διατροφής, η καταγραφή του βάρους τους και η τήρηση ενός συγκεκριμένου βαθμού άσκησης ή για απώλεια βάρους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα κίνητρα ήταν πιο αποτελεσματικά στους 12 μήνες. Ο μέσος συμμετέχων με κίνητρα, έχασε περίπου 3 κιλά περισσότερο από εκείνους που συμμετείχαν στην άλλη ομάδα.

Τέτοια αποτελέσματα ενισχύουν τη γνώση μας ότι για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας χρειάζεται μια πολύπλευρη προσέγγιση που θα περιλαμβάνει διαιτολογικές συμβουλές, άσκηση, ψυχολογική υποστήριξη και απαραίτητα ενθάρρυνση.


Σχετικά Άρθρα